Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zdravotné sestry chýbajú. Stále sa ale nájdu také, ktoré celoživotnú prácu nezanechajú ani po 50 rokoch
Zdielať na

Zdravotné sestry chýbajú. Stále sa ale nájdu také, ktoré celoživotnú prácu nezanechajú ani po 50 rokoch

HUMENNÉ / Na Slovensku chýba až 15 000 zdravotných sestier, tvrdí Komora zdravotných sestier a pôrodných asistentiek a dodáva, že o pár rokov ich nebude mať kto nahradiť. Unikátom je pani Mária z Humenného. Sestričkou je už 50 rokov.

"Už desať rokov dozadu evidujeme väčší odliv než príliv nových sestier. Za minulý rok prišlo vyše 230 sestier, kým odišlo vyše 940," povedala Iveta Lazorová, prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek. "Vo všeobecnosti pozorujeme zvyšujúci sa nedostatok ako lekárov aj sestier," dodal primár chirurgického oddelenia v nemocnici v Humennom Robert Doričko.

Podľa ministerstva zdravotníctva je problém s chýbajúcimi sestrami nielen na Slovensku, ale aj v celej Európe. "Podľa posledných prepočtov Inštitútu zdravotnej politiky založených na dátach OECD ich chýba do 2 300," povedala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Zaujímavé je, že z dát OECD vychádza aj Komora zdravotných sestier a pôrodných asistentiek. Tá ale tvrdí, že sestier chýba až šesť a pol násobne viac ako uvádza ministerstvo. "Počet sestier by mal byť medzi osem až deväť na tisíc obyvateľov, tak nám naozaj chýba až 15 tisíc sestier," uviedla Lazorová. 

Sestra s 50-ročnou praxou. Mária Hrabiková svoju prácu miluje

Unikátom je teraz už 70-ročná Mária Hrabiková. "Je svetovou raritou, pretože pracuje ako chirurgická sestra už viac ako 50 rokov.
Nepovažujem vek za hendikep, oceňujem skúsenosti, ona ich má dosť," povedal chirurg Ján Matyščák. "Páči sa mi moja práca celoživotná, takže ešte som stále tu," povedala Mária Hrabiková, 70-ročná zdravotná sestra. 

Podľa údajov Ministerstva zdravotníctva je vekový priemer zdravotných sestier u nás 46 rokov. Rezort prijal viaceré opatrenie zamerané na stabilizáciu sestier a zatraktívnenie ich práce. "Počet chýbajúcich sestier klesá, viac budúcich sestier ale študuje. V nasledujúcich rokoch sa preto očakáva trend postupného poklesu deficitu," uviedla Eliášová. Komora sestier to ale tak ružovo nevidí. Vravia, že nárast študentov nie je taký, ako by sme potrebovali. "To, že kolegyňa doštuduje, ešte neznamená, že do systému aj príde. Naozaj, nebude mať kto naše sestry nahradiť," dodala Lazorová. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy