Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Opozícia za kauzy v agrosektore viní ministerku Matečnú
Zdielať na

Opozícia za kauzy v agrosektore viní ministerku Matečnú

BRATISLAVA / Zodpovednosť za kauzy agropodpôr a nespokojných farmárov z východného Slovenska opozícia stále pripisuje súčasnej ministerke pôdohospodárstva Gabriele Matečnej. Slovenskému pozemkovému fondu šéfovala 4 roky, predtým v ňom bola v iných riadiacich funkciách. Podľa opozície podpisovala podozrivé nájomné zmluvy.

Podľa predsedu strany SaS Richarda Sulíka, pozemkový fond pod vedením Gabriely Matečnej podpísal nájomné zmluvy na pôdu aj s problémovými nájomcami, ktorí podľa jeho slov obrali o pôdu slušných farmárov nielen z východného Slovenska.

Na sporných zmluvách sú podpisy Matečnej ako generálnej riaditeľky Slovenského pozemkového fondu a preto je to jej priama zodpovednosť a má z pozície ministerky odstúpiť. Tímlíderka strany SaS pre pôdohospodárstvo tvrdí, že Matečná musela vedieť o kšeftoch na pozemkovom fonde aj o podozrivom systéme čerpania agrodotácií Pôdohospodárskou platobnou agentúrou.

Návrh riešenia

Opoziční navrhujú okamžité opatrenia na zabránenie zneužívania pôdy vo fonde. Chcú centrálny register žiadostí i nájom pôdy vo fonde. Ďalej okamžité zriadenie centrálneho registra žiadateľov o priame agropodpory v Pôdohospodárskej platobnej agentúre tak, že každý žiadateľ musí pri žiadosti o nenávratné podpory na pôdu deklarovať, aký má vzťah k pôde. "Ak to môže fungovať v Českej republike, tak by to mohlo fungovať aj u nás," hovorí Jarmila Halgašová, tímlíderka strany SaS v oblasti pôdohospodárstva.

Ministerka nesúhlasí

Ministerku pôdohospodárstva tiež vyzývajú k odstúpeniu z funkcie a k zastaveniu rozkrádania pozemkov Slovenským pozemkovým fondom. Matečná na výzvu strany SaS k jej odstúpeniu priamo nereagovala. V reakcii uviedla, že opozičnícia od jej ministerstva očakávaja vyšetrovanie, ktoré pri sporne čerpaných agrodotáciách majú vyšetrovať výlučne vyšetrovacie a kontrolné orgány. 

"Pletú si kompetencie agrorezortu s kompetenciami polície, Najvyšším kontrolným úradom a Generálnej prokuratúru. Europoslanec Richard Sulík navrhuje riešenia, ktoré sú v absolútnom rozpore s legislatívou Európskou úniou," vyjadrila sa ministerka. 

Vo štvrtok sa mala ministerka stretnúť s farmármi s východu. Tí jej pozvanie odmietli, navrhli ale iné stretnutie za iných podmienok: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy