Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Prenajímali im pôdu, no nedostali nič. Obyvatelia naberajú odvahu hovoriť o podnikaní Talianov na východe
Zdielať na

Prenajímali im pôdu, no nedostali nič. Obyvatelia naberajú odvahu hovoriť o podnikaní Talianov na východe

KARNÁ / V uplynulých týždňoch priniesla TV JOJ viaceré reportáže o talianskom podnikaní na východe Slovenska. Po odhalení ich praktík obyvatelia naberajú odvahu hovoriť. Dedinčania Talianom prenajímajú stovky hektárov pôdy a hoci za to podľa miestnych dostávajú dotácie, ľuďom neplatia nič.

Mnohí obyvatelia z obce Karná Talianom prenajali pôdu. Každý rok dostali buď hotovosť alebo naturálie, za hektár pôdy – meter pšenice. Uspokojili sa s tým, aj keď vedeli, že podnikatelia na dotáciách vďaka ich pozemkom dostali podstatne viac. "Určite, že nie som spokojný, no ale čo spravíme. On má celú dedinu tak a nikto nedostal, za minulý rok nedostal nikto nič. Celkovo je tu 300 hektárov ornej pôdy," uviedol obyvateľ obce Karná Milan.

Milan hovorí, že nájomné, či už vo forme naturálií alebo peňazí, z obce za minulý rok nedostal nik. Pôdu tu pritom podľa jeho slov talianskym podnikateľom prenajímajú desiatky miestnych. Sedemdesiatsedemročný dôchodca každý rok dostával za prenájom štyroch hektárov pôdy štyri metre pšenice. Zišla sa mu pre sliepky. Teraz nemá ani to. "Chýba, lebo som to tak mal naplánované, že mi to práve dochádzalo. Ja mám 370 eur mesačný dôchodok a manželka ešte menej," uviedol Milan. Vraví, že ak by mal o 30 rokov menej, bil by sa za svoju pôdu oveľa viac.

"Súd som vyhral a súd rozhodol, že mi má vyplatiť viac ako šesť a pol tisíc eur do troch dní. Plánujem urobiť všetko preto, lebo to sú moje peniaze, a ja sa ich nemienim vzdať," povedal zamestnanec František z Agrokomplexu v Humennom. 

Podnikateľ sa vyjadriť odmietol

Taliansky podnikateľ telefón zdvihol, no po tom, ako sme sa predstavili, zložil. Či už ide o problémy s políciou pre nevyplatené mzdy, pokuty od veterinárov za nelegálne zakopávanie dobytka či o vyšetrovania inšpektorov práce, všetko sa Talianom podarilo ustáť. Hoci aj v Karnej ľudia tvrdia, že im za pôdu neplatia, napriek tomu tu Taliani podnikajú naďalej. 

Sedemdesiatsedemročný muž navyše dodáva, že Taliana Diega tu miestni veľmi dobre poznajú už roky. "Prevod družstva na Taliana tiež nikto nevie ako to prešlo. Ľudia nedostali ani halier za to. Mňa najviac to trápi, že prečo to našim ľuďom nedali. Profituje z toho obrovské miliardy, kupuje drahé autá, domy stavia," povedal Milan. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy