Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nebol to prvoaprílový žart. Turisti sa vybrali do hôr počas víchrice
Zdielať na

Nebol to prvoaprílový žart. Turisti sa vybrali do hôr počas víchrice

VYSOKÉ TATRY / Horskí záchranári z Vysokých Tatier v nedeľu popoludní vo víchrici pomáhali českým turistom na dvoch miestach. Turisti sa vybrali sa na túry napriek tomu, že predpodvede počasia niekoľko dní varovali pred silným vetrom. Profesionáli si preto v prvom momente mysleli, že ide o prvo aprílový žart.

Skupina českých turistov sa aj napriek nepriaznivému počasiu rozhodla vyraziť do hôr a svojim správaním prekvapila záchranárov. "Prišla výzva, že lyžiari českej národnosti, ktorí sa stihli vyviezť v posledných záchvevoch slabej víchrice do Lomnického sedla, sa pustili dole Kartárikovým žľabom. Prvá naša otázka bola, či to nie je prvý apríl," opísal nedeľné udalosti Marian Červienka, záchranár HZS Vysoké Tatry. Prvoaprílový žart to ale nebol. Jeden z Čechov sa skutočne v Kartáriku zranil, preto záchranári v silnej víchrici museli vyraziť do hôr. "Počasie bolo naozaj zlé aj na lyžovanie po zjazdovke. Prečo ich napadlo ísť dole Kartárikom, je ťažko povedať," uviedol Marian Červienka. Pomoc bola nevyhnutná aj napriek silnému vetru. "Muž si privodil zlomeninu dolnej končatiny, konkrétne otvorenú zlomeninu obidvoch kostí," povedal záchranár. Včera to ale nebol jediný Čech, ktorý zamestnal horských záchranárov.

V silnej víchrici pod Kriváňom uviazli ďalší dvaja turisti. "Vzhľadom na to, že poobede sa začali zhoršovať poveternostné podmienky, boli vyčerpaní a podchladení, rozhodli sa požiadať o pomoc," povedal Michal Ryša, záchranár HZS Vyoké Tatry. Horskí záchranári preto museli v silnej víchrici vystúpať k Čechom. "Podmienky boli ťažké, ale našťastie dvojica nezostala na mieste, ale pokračovala po svojich stopách naspäť," opísal situáciu Michal Ryša. Stretli sa približne v 1800 metrovej výške a záchranári sa o dvojicu postarali. Podali im teplé nápoje a oblečenie. "Hlavne turistka už bola na hranici svojich síl, bola vyčerpaná. Zostup postupoval pomaly, ale podarilo sa zísť po vlastných na Tri studničky," dodal záchranár.

Kým dvojica po zostupe už pomoc nepotrebovala, lyžiar z Kartárika skončil v popradskej nemocnici. Česi riadne riskovali, pohyb i orientácia v silnom vetre sú v horách mimoriadne ťažké a ide aj o život. Ale horských záchranárov už podobná situácia neprekvapuje. "Za tie roky už človek verí všetkému, lebo vždy sa nájde niekto, kto sa vyberie v akomkoľvek počasí, kdekoľvek," dodal záchranár Michal Ryša.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy