Oblačno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Detí pred súdom pribúda. Súdy zriaďujú špecializované vypočúvacie miestnosti
Zdielať na

Detí pred súdom pribúda. Súdy zriaďujú špecializované vypočúvacie miestnosti

BRATISLAVA / Nielen dospelí, ale aj deti sa občas musia postaviť pred sudcu, aby vypovedali. Podľa sudcov pribúda stále viac rodinno-právnej agendy, kde je po novom povinnosť vypočuť aj dieťa. Niektoré súdy majú preto na tento účel zriadené dokonca špeciálne miestnosti.

Podľa psychológov je rozdiel, keď dieťa vypovedá vo formálnej miestnosti alebo sa ocitne v miestnosti plnej hračiek a jednoduchšie sa uvoľní. Budova krajského súdu v Bratislave má špeciálni miestnosť určenú práve na výsluchy detí. Na okresnom súde v Rimavskej sobote je vypočúvacia miestnosť okrem hračiek vybavená aj kamerou. "Sterilná kancelária alebo miestnosť pri výsluchu nie je práve najvhodnejšie prostredie. Je lepšie, ak dieťa má možnosť sa napríklad pritom hrať alebo kresliť," uviedol Peter Bubla, hovorca ministerstva spravodlivosti. "Je veľmi dôležité byť v takom prostredí, v ktorom sa dieťa dokáže uvoľniť. A druhá vec je, že tie hračky neslúžia len na hranie, ale existujú aj diagnostické nástroje, ako napríklad bábiky, na ktorých sa dá ukázať, ako bolo dieťa zneužívané." dodal psychológ Dušan Kešický.

Kde vypočuje sudca špecializujúci sa na takzvanú agendu P, teda rodinno-právnu agendu, je len na ňom. Veľa závisí od veku dieťaťa, od možností, ale aj od skúseností sudcu. Skúsený sudca tvrdí, že špecializovaná miestnosť nie je nevyhnutnosťou. "Deti vypočúvam výhradne v pojednávacej miestnosti, nikdy som s tým nemal žiaden problém. Nie je na škodu, keď má dieťa pocit, že je na súde, pretože má potom taký status vypovedajúceho na súde," uviedol sudca okresného súdu v Nových Zámkoch, Peter Rajňák.

Povinnosť vypočuť dieťa v minulosti neexistovala, k zmene došlo až 1. júla 2016. V tejto súvislosti bol spustený pilotný projekt. "Sudcovia sa preškoľujú, ako deti vypočuť, ako s nimi pracovať a ako si získať ich dôveru," povedal Peter Rajňák. "Najčastejšie sa to využíva najmä v rámci rodinno-právnej agendy, keď sa rozhoduje o osvojení dieťaťa, o zverení dieťaťa do osobnej starostlivosti alebo o umiestnení do ústavnej starostlivosti," dodal hovorca ministerstva spravodlivosti.

Rodičia sa údajne snažia dieťa niekedy manipulovať, efekt to ale vraj nemá. "Každé dieťa, ktoré som doteraz vypočul malo sklon hovoriť pravdu. Oni potrebujú, aby ich niekto vypočul a niekedy sa doslova potrebujú vysťažovať," uviedol sudca okresného súdu v Nových Zámkoch.

Agenda, v rámci ktorej sudcovia vypočúvajú deti, je podľa údajov stále väčšia. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy