Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V Malej Fatre sa stratili dvaja českí turisti. Podľa záchranárov bola chyba použiť "sedliacky rozum"
Zdielať na

V Malej Fatre sa stratili dvaja českí turisti. Podľa záchranárov bola chyba použiť "sedliacky rozum"

MALÁ FATRA / Záchranári z Malej Fatry v piatok v noci hľadali dvoch Čechov, ktorí sa dostali do náročného terénu. Profesionálom počas päť hodín trvajúcej záchrany výrazne pomohli aj dobrovoľní horskí záchranári. Do terénu spolu vyrazilo osem chlapov.

Dvaja českí turisti sa v horách Malej Fatry dostali do náročného terénu, v ktorom im šlo o život. Podľa slov horského záchranára z Malej Fatry Jozefa Šupicu zostali v takom žľabe, že aj pri malom pošmyknutí by to malo fatálne následky.

Dvojica na túru síce vyrazila ráno, no cestou späť zablúdili a ocitli sa pod Stohom. Následne sa pustili skratkou, ktorá je ale v tomto období ešte neprechodná. "Stratili orientáciu v teréne a ten chodník už nevedeli nájsť," povedal Matej Sloviak z HZS Malá Fatra. "Začali zostupovať do doliny podľa nejakého sedliackeho rozumu až narazili na prudké vodou vyľadnené žľaby," vyjadril sa horský záchranár Šupica.

Turisti zrejme nepoznali ani číslo na horskú službu, pretože zavolali políciu. Kvôli starším telefónom nemohli horskej záchrannej službe poslať ani gps súradnice. "Vyrazili sme ôsmi záchranári. Trvalo nám to asi hodinku a pol kým sme ich našli," dodal dobrovoľný záchranár MF Ľuboš Obžut. Záchranári k Čechom vyliezli pomocou horolezeckých lán. Päťdesiattriročnú Alenu, ktorá si poranila nohu nabalili do nosidiel a spustili dolu. Následne ich čakala rovnako náročná cesta naspäť. Podľa slov dobrovoľného záchranára nebolo v tomto prípade problémom vybavenie ale teréna a tma. 

Pozrite si našu reportáž o záchrane mladíka z jaskyne Pustá: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy