Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Novy minister Gábor Gál predstavil svoje priority na ministerstve spravodlivosti
Zdielať na

Novy minister Gábor Gál predstavil svoje priority na ministerstve spravodlivosti

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Minister spravodlivosti Gábor Gál predniesol svoje priority, medzi ktoré patrí voľba ústavných sudcov, exekúcie či zrýchlenie súdnych konaní. Okrem toho pripravuje aj nové možnosti v rámci voľby policajného prezidenta.

Nový minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) v stredu pred zasadnutím vlády SR načrtol svoje priority, ktoré plánuje zapracovať do legislatívnej podoby. O viacerých témach už začal rokovať s koaličnými partnermi. V dohľadnom čase by mali byť jednotlivé zákony predstavené aj verejnosti.

Minister sa chystá zapracovať aj zmeny v obchodnom registri, ktoré by mohli byť akousi "výstavnou skriňou" toho, ako sa jednotlivé veci dajú zefektívniť. "Medzi priority môžeme zaradiť zmenu pri voľbe ústavných sudcov, voľbe policajného prezidenta, policajnej inšpekcie či exekúciách. Tiež by sme chceli v legislatívnom procese vylepšiť obchodný register, ktorý by mohol byť následne príkladom toho, ako sa dajú veci zlepšovať. Ešte pred tou ohavnou vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej bola téma ústavných sudcov prerokovaná v rámci Koaličnej rady, takže by sme sa k tomu mohli v dohľadnej dobe vrátiť. Rovnako tak k exekúciám, ktoré v súčasnosti azda najviac zaťažujú justičný systém," uviedol Gál. 

Pri zmenách v rámci nezávislosti policajnej inšpekcie minister naznačil hroziace problémy a komplikácie, ktoré by mohli proces predĺžiť. "Do tejto témy teraz zasiahli ľudia z môjho ministerstva. Existujú totiž dve rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva proti Českej republike, kde tento súd jasne vyjadril svoj právny názor, ako by mohla vyzerať forma nezávislej policajnej inšpekcie. Aj toto musím rešpektovať a zároveň sa tým riadiť, aby sme v budúcnosti nemali problémy," vyjadril svoje možné obavy. 

Podľa Gála si táto situácia vyžaduje dostatok času, pretože na ich zavedenie je nutná ich riadna legislatívna príprava. Gál sa vyjadril aj k informáciám o tom, že legislatívny návrh na voľbu policajného prezidenta je pripravený z dielne ministerstva vnútra. "Máte zlé informácie. Tento návrh nám bol doručený, ale nestotožnili sme sa s ním. Preto pripravujeme nové a nové možnosti, ako by sa dala voľba policajného prezidenta zmeniť," vysvetlil minister.

Jeho predchodkyňa Lucia Žitňanská (Most-Híd) avizovala, že viacero legislatívnych zmien má rezort spravodlivosti pripravených. Medzi nimi mala byť aj takzvaná exekučná amnestia. Terajší minister spravodlivosti ale nechcel konkretizovať akým spôsobom sa rezort vysporiada so starými exekučnými konaniami, ktorých je odhadom na Slovensku okolo 3,7 milióna. "Nehovorím, že to bude amnestia. Môže sa to spraviť akýmkoľvek spôsobom, v súčasnosti hľadáme ten najlepší variant. Ide totiž o dielčie úkony, ktoré treba zapracovať a zohľadniť," vyjadril sa na margo exekúcií Gál. Nový minister taktiež považuje za nutnosť otvoriť tému finančných odmien, pretože za súčasných podmienok je veľmi ťažké zohnať kvalitných a zodpovedných ľudí. 

Pozrite si reportáž z archívu o exekučných amnestiách: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy