Skoro jasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Stavbári našli pri rekonštrukcii stovky netopierov. Uložili sa tam na zimný spánok
Zdielať na

Stavbári našli pri rekonštrukcii stovky netopierov. Uložili sa tam na zimný spánok

ŠAĽA / Chránené vtáctvo sa napriek opatreniam uložilo na zimný spánok, a to rovno do budovy mestského úradu. Hniezdo stoviek netopierov objavili náhodne pri rekonštrukcii, ktorá tam prebieha.

To, že budova je obľúbeným útočiskom zhruba dvoch stoviek netopierov bolo jasné ešte pred rekonštrukciou. Nevyhnali ich odtiaľ ani opatrenia, ktoré urobili na jeseň, aby sa tam neuložili k zimnému spánku. "Boli tam inštalované také klapky, ktoré im umožnili odísť ale nevracať sa na miesto," uviedol primátor Šale Jozef Belický.

Netopiere spia zhruba od novembra do jari. Keď stavbári rozoberali balkóny, čakalo na nich prekvapenie. "Bolo tam veľké hniezdo okolo 140 netopierov," povedal Róbert Valentín zo stavebnej firmy.

Ochranári museli konať rýchlo, aby chránených živočíchov neprebudili. Horolezci ich opatrne vybrali a odniesli do bezpečia. Stavbári ale postupne nachádzali ďalších raniakov hrdzavých, ktorých ukladali do škatúľ.  "Pobrali sme ich a zobrali na náhradnú lokalitu, kde mohli pokračovať v hybernácii," povedal ochranár Matúš Kováč.

Ôsmich zo zachránených netopierov ukryli do vodovodnej šachty. Sú to tie najslabšie netopiere, o ktoré sa ešte starajú ochranári. Začiatkom tohto týždňa sa po oteplení totiž ostatné netopiere prebudili zo zimného spánku. "Zhruba 80 kusov už bolo vypustených," povedal Kováč.

Je veľká pravdepodobnosť, že netopiere sa vrátia z Nitry do Šale. Na budove mestského úradu budú mať na to vytvorené aj podmienky. "Budú sa robiť špeciálne otvory pre netopierov," povedal Valentín.

Pozrite si archívnu reportáž. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy