Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
K Černovskej tragédii štyri uznesenia a jedna búrka
Zdielať na

K Černovskej tragédii štyri uznesenia a jedna búrka

Zdroj: cernova.sk

V pléne Národnej rady SR na počesť stého výročia tragédie v Černovej sa dnes prerokovávali štyri návrhy vyhlásenia. Jedno z vyjadrení - vyjadrenie Lászlóa Kötelesa - vyvolalo búrlivú atmosféru.

Sté výročie tragédie v Černovej, pri ktorej prišlo pri streľbe žandárov o život 15 osôb, vyvolalo širokú diskusiu v pléne Národnej rady SR. Parlament prerokovával štyri návrhy vyhlásenia k 100. výročiu tragickej udalosti v Černovej. Pripravili ich predseda parlamentu Pavol Paška a kluby poslancov za KDH, SMK a SNS. Vyjadrenie Lászlóa Kötelesa (SMK) vyvolalo protestujúcu diskusiu.

Smútok a radosť sú podľa predsedu parlamentu Pavla Pašku dve slová, ktoré najvýstižnejšie charakterizujú udalosti, ktoré sa pred 100 rokmi odohrali v Černovej. "Smútok nad všetkými obeťami, tragédiami, ktoré historicky stáli v ceste k nášmu sebaurčeniu, sebavedomiu, našej identite. Smútok nad možno premrhaným dlhým časom, počas ktorého sme ako národ nemohli rozvíjať svoj jazyk, kultúru, identitu," zdôraznil Paška.

Na druhej strane radosť nad tým, že obete neboli márne a že môžeme stáť a otvorene hovoriť o veciach, ktoré sú a boli bolestné. Ďalej treba sebavedome hovoriť o našom národe a dejinách. "Majme na pamäti, že či už budeme hovoriť o smútku, alebo radosti, používajme slová, z ktorých nikto nebude cítiť revanš, nenávisť čí akúkoľvek zášť," dodal.

Udalosti spred sto rokov označila podpredsedníčka parlamentu Anna Belousovová (SNS) nie za tragédiu, ale masakru. Dôvodom neadekvátneho zásahu bola skutočnosť, že kostoly, kde v slovenskom jazyku kázali slovenskí kňazi, držali i napriek maďarizácii národ pokope.

"Bola to taká slamka, ktorej sa Slováci ako národ ešte držali," dodala. 15 černovských martýrov podľa nej svojou najvyššou obetou prebudilo svedomie Európy a sveta. "Svet sa dozvedel to, čo sa uhorská štátna moc snažila zatajiť - že Uhorsko je žalárom národov, že Slováci sú tvrdo pomaďarčovaní, ale hlavne sa dozvedel to, že Slováci napriek silnému útlaku sú tu, že ako národ existujú," zdôraznila.

Podľa uznesenia navrhnutého SNS sú tragické udalosti v Černovej nielen národnou traumou Slovákov, ale aj trvalým mementom pred zneužitím moci, používaním násilia a snahou o ovládanie iných národov. Poslanec František Mikloško (KDH) oponoval tým, že Slováci nie sú traumatizovaný národ.

SMK podľa predsedu poslaneckého klubu Gyulu Bárdosa predložila vlastný návrh vyhlásenia preto, že niektorí politici majú snahu využiť a zneužiť tragédiu v Černovej z roku 1907 na vytĺkanie politického kapitálu.

Búrlivú atmosféru vyvolalo vystúpenie Lászlóa Kötelesa (SMK), ktorý poukázal na slovenskú národnosť viacerých žandárov, strieľajúcich do Černovčanov i na násilné počínanie obyvateľov Černovej. Podľa Vladimíra Palka (KDH) potvrdilo Kötelesovo vystúpenie "nové trendy v SMK" po zmene vedenia strany.

"Koho v tejto chvíli považuješ za zodpovedného za masaker v Černovej? Akoby si tých ľudí, ktorí sa domáhali svojich práv, urobil zodpovednými za to, že sa vzbúrili a že výsledok tej vzbury bola streľba - ale koho streľba a na koho pokyn," opýtal sa Kötelesa Pavol Hrušovský (KDH) s tým, že ho Kötelesovo vystúpenie urazilo.

V mene poslancov za KDH predniesol návrh uznesenia Vladimír Palko. "NR SR má dnes morálnu povinnosť prijať vyhlásenie," dodal. Černová je podľa neho jednou z určujúcich udalostí Slovákov na ceste k národnému sebaurčeniu, preto nepatrí k žiadnej politickej strane a nikto si ju nemôže privlastňovať.

"Z úcty k obetiam z Černovej by bolo vhodné, aby uznesenie bolo prijaté čo najväčším počtom hlasov," dodal.

Zdielať na

Najčítanejšie správy