Skoro jasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Vyradených elektrospotrebičov sa možno zbaviť bezplatne
Zdielať na

Vyradených elektrospotrebičov sa možno zbaviť bezplatne

Zdroj: Kylemac/ilustračné

"Občania nesmú dávať elektroodpad ku kontajnerom, slúžia im na to zberné dvory. My ako autorizovaná spoločnosť sme sa rozhodli pre alternatívu priebežného spôsobu odoberania elektroodpadu," uviedol konateľ spoločnosti. Táto služba je bezplatná.

Občania Bratislavy sa môžu bezplatne zbaviť vyradených elektrospotrebičov zo svojej domácnosti. Pre agentúru SITA to dnes povedal konateľ spoločnosti Arguss - nakladanie s odpadmi Vojtech Chovanec.

"Občania nesmú dávať elektroodpad ku kontajnerom, slúžia im na to zberné dvory. My ako autorizovaná spoločnosť sme sa rozhodli pre alternatívu priebežného spôsobu odoberania elektroodpadu," uviedol. Táto služba je bezplatná. Podľa Chovanca je to preto, lebo náklady im refundujú kolektívne systémy, ktoré sú vytvorené výrobcami a dovozcami elektrozariadení, s ktorými majú uzavreté zmluvy, a tí sú zodpovední za recykláciu vyradených spotrebičov. Pritom však chcú prihliadať aj na ekonomiku.

"Ak by sme chodili od občana k občanovi, bolo by to drahé. Preto občan, ktorý sa chce legálne zbaviť elektroodpadu, nahlási to správcovi obytného domu a ten, keď bude mať požiadavku na odber minimálne dvoch kusov veľkých domácich spotrebičov, zavolá na našu zelenú linku a dohodneme sa na odbere," spresnil. Číslo zelenej linky je 0800 500 011, na ktoré môže správca volať počas pracovných dní od 8:00 do 16:00.

Podľa Chovanca rokujú momentálne s magistrátom o tom, aby mohli odoberať a následne spracovať aj komunálny odpad, alebo takzvanú bytovú chémiu, sú to napríklad rôzne dezinfekčné a leštiace prostriedky, farby, nátery a iné. "Keďže obec zabezpečuje občanom odber takéhoto odpadu iba dvakrát do roka, rozhodli sme sa, že im túto službu ponúkneme priebežne počas celého roka. A po dohode s mestom sme schopní zabezpečiť to," dodal.

Arguss - nakladanie s odpadmi je autorizovaná spoločnosť, ktorá sa zaoberá zberom a spracovaním elektroodpadu. Službu odberu elektroodpadu sa občanom rozhodli ponúknuť po dohode s Oddelením životného prostredia Magistrátu mesta Bratislava a zástupcami výrobcov a dovozcov elektrozariadení. Odoberajú a spracúvajú veľké i malé domáce spotrebiče, ako chladničky, mrazničky, sporáky, TV prijímače, práčky, výpočtovú techniku, ale i fény, kávovary a iné.

Projekt zberu elektroodpadu z domácností začalo v prvej polovici októbra mesto. Podľa hovorkyne bratislavského magistrátu Evy Chudinovej bol na začiatok navrhnutý mobilný zber postupne po jednotlivých mestských častiach (MČ), pričom každá časť si sama určila termíny, miesta a aj systém zberu a propagácie tak, aby bol zber čo najefektívnejší. Podľa nej si MČ postup ďalšej spolupráce so zástupcami združenia, zastupujúceho výrobcov dovozcov elektrozariadení dohodnú individuálne.

Stále zberné miesta sú: OLO a.s. - Ivánska cesta 22 a Bazová 6, Podunajské Biskupice - Zberný dvor Dvojkrížna ul., EPSOL s.r.o. - Technická 7, P+K s.r.o. - Vajnorská 89, Monika Kormúthová - Pri Trati 2900/13, E.L.A. SLOVAKIA, s.r.o. - Majerská ul., ORANGE SLOVENSKO, a.s. - Námestie SNP 12 a Prievozská 6/A, LOGOS-SLOVAKIA, s.r.o. - Gogoľova 18, ICONET s.r.o., Kupeckého 5, Zberné suroviny a.s. - na prevádzkach.

Zdielať na

Najčítanejšie správy