Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Lyžovačka s alkoholom v krvi. Aj jeden pohárik môže vyjsť draho
Zdielať na

Lyžovačka s alkoholom v krvi. Aj jeden pohárik môže vyjsť draho

VYSOKÉ TATRY / Alkohol na slovenských svahoch nie je výnimočný. Hoci požívanie neupravuje žiadny zákon, lyžiari by si mali dávať pozor nielen na svoje zdravie, ale aj na svoju peňaženku. Pomoc záchrannej služby ich môže vyjsť draho.

Na Slovensku zatiaľ neexistuje zákon, ktorý by zakazoval požívanie alkoholu na zjazdovkách a momentálne to nerieši ani žiadna legislatíva. "Pri zvýšenej dávke alkoholu dochádza k strate stability na lyžiach a dochádza k nekontrolovanej jazde, ktorá môže skončiť pádom. Avšak horší prípad je, keď dôjde k zrážke s iným lyžiarom a pri vyššej rýchlosti to môže mať aj fatálne dôsledky," uviedol Jozef Janiga, riaditeľ Horskej záchrannej služby. 

Rovnako ako pri jazde na bicykli alebo za volantom, ani na lyžiach nie je alkohol dobrým pomocníkom. "Vo všeobecnosti ľudia pri športoch nekonzumujú alkohol. Skôr k pitiu dochádza večer, keď prídu niekam do tepla. Samozrejme, aj na svahu si ľudia dajú nejaký pohárik, ale nie je to úplne bežné," dodal Jozef Janiga. V prípade úrazu, môže mať požitie alkoholu nielen nepríjemné zdravotné následky. "Ak dôjde k zraneniu inej osoby, tak sa to môže premietnuť až do trestnoprávnej roviny s priťažujúcimi okolnosťami," povedal riaditeľ HZS.

Priebeh záchrany vo voľnom teréne nie je jednoduchý. "Horská záchranná služba vykoná zásah, vystaví faktúru za zásah, kde sú všetky náležitosti spojené s úkonmi. Pokiaľ človek nemal poistku, zásah hradí z vlastného vrecka. Pokiaľ poistku mal, tak zásah preplatí poisťovňa," vysvetlil Jozef Janiga.  Avšak ak je v poisteneckej zmluve alkohol prekážka pri plnení, tak zásah poisťovňa nepreplatí a musí si ho zranený zaplatiť sám, aj napriek tomu, že bol poistený. 

V niektorých zahraničných strediskách dávajú na požívanie alkoholu na svahoch mimoriadny pozor. Ak požijete alkohol, nepustia vás na svah a dokonca vás môžu vykázať aj zo strediska. Keďže na Slovensku podobné pravidlá neplatia, je len na samotnom lyžiarovi, či sa rozhodne svojim správaním ohroziť nielen seba, ale aj druhých. "Nie som podporovateľom alkoholu na svahoch alebo aj pri iných športových činnostiach. Hoci to u nás nie je zakázané, neodporúčam alkohol konzumovať a keď už, tak len do takej miery, aby dokázali ovládať činnosť, ktorú vykonávajú," dodal Jozef Janiga, riaditeľ Horskej záchrannej služby.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy