Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pripravte si peňaženky. Víkendové pobyty idú s cenou hore
Zdielať na

Pripravte si peňaženky. Víkendové pobyty idú s cenou hore

BRATISLAVA / Víkendové pobyty na Slovensku budú drahšie o 30 percent. Tvrdí to Zväz cestovného ruchu. Odvoláva sa pritom na nové príplatky za víkendovú prácu, ktoré nedávno schválil parlament.

Vysoké DPH na služby v cestovnom ruchu, zrážková daň a príliš veľa administratívy - zástupcovia Zväzu cestovného ruchu hovorili o problémoch, ktoré podľa nich bránia tomu, aby cestovný ruch na Slovensku prekvital.

Jedným z nich je aj zavedenie príplatkov za prácu počas víkendu, čo sa podľa nich odrazí tak, že pri dovolenkovaní na Slovensku práve počas víkendov budeme siahať do vrecka hlbšie. 

 "Podľa našich odhadov ten príplatok za ubytovanie bude niekde na úrovni tridsiatich percent," hovorí Ján Svoboda, viceprezident Zväzu cestovného ruchu. Už dnes za niektoré služby v niektorých hoteloch platíme cez týždeň menej ako cez víkend. No podľa Svobodu aj menu v reštauráciách sa bude líšiť od toho, či je pracovný deň, alebo voľný deň. Na stoloch teda budú figurovať dvojaké jedálne lístky.

Vyššie príplatky pre zamestnancov rozhodne nepotešili ani hotelierov na Liptove, ktorí už teraz uvádzajú o možnom zvyšovaní cien služieb. Otázne je odkedy a koľko. "Zavedenie týchto príplatkov budeme premietnuť do cien, to prvé zdražovanie predpokladáme, že príde od 1. mája 2018 a potom následne druhé zdražovanie príde od januára 2019," informuje Svoboda. 

Pozrite si archívnu reportáž o príplatkoch za víkend a nočné: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy