Oblačno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Ochranári chcú preveriť všetky zdroje pitnej vody na Slovensku
Zdielať na

Ochranári chcú preveriť všetky zdroje pitnej vody na Slovensku

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Slovenský ochranársky snem žiada vládu, aby dôsledne preverila kvalitu vodárenských zdrojov na Žitnom ostrove i v ostatných vodárensky významných regiónoch Slovenska. Výsledky potom majú v zrozumiteľnej podobe sprístupniť verejnosti.

Ochranári tak reagujú na informácie o kontaminácii vodárenských zdrojov na Žitnom ostrove toxickým atrazínom. Práve pre túto kontamináciu ostalo šesť obcí pred Vianocami bez pitnej vody. Ochranársky snem tiež žiada, aby príslušné ministerstvá pomenovali a riešili príčiny znečistenia spodných vôd a posilnili kontrolnú funkciu inšpekčných orgánov.

V liste vláde, ktorý podpísalo 64 členov S-O-S, vyzvali ministerstvo zdravotníctva, aby spoločne s ministerstvom životného prostredia špecifikovali chyby v systéme ochrany pitnej vody a zabezpečili ochranu ľudského zdravia. Ministerstvo pôdohospodárstva zas musí zabezpečiť taký spôsob hospodárenia na pôde, ktorý nebude ohrozovať vodné zdroje ani pôdu.

Podľa ochranárov skutočnosť, že kontaminácia pitnej vody sa zistila až u spotrebiteľov, dokazuje, že štát stratil kontrolu nad kvalitou podzemnej vody Žitného ostrova. S-O-S sa preto obáva, že podobná situácia panuje aj v iných vodohospodársky významných a zraniteľných regiónoch. "Ak by si všetky relevantné zložky riadne plnili svoje úlohy, k znečisteniu pitnej vody, k dlhodobej neinformovanosti a k ohrozeniu zdravia ľudí by nemohlo dôjsť," píše sa v liste.

S-O-S znepokojujú vyhlásenia Ministerstva životného prostredia, ktoré si nepripúšťa svoju zodpovednosť a tvrdí, že problém je nad rámec jeho kompetencií, hoci informácie o výskyte atrazínu v podzemnej vode má už od roku 2009. "Medzičasom plošný rozsah výskytu tohto jedu zaberá viac ako polovicu územia Žitného ostrova a miestami prenikol už do hĺbky viac ako 80 metrov. Mlčí aj Ministerstvo zdravotníctva a jeho úrady verejného zdravotníctva, ktoré dopustili, že ľudia dlhodobo používali znečistenú vodu z verejných vodovodov," zdôraznili ochranári z S-O-S, ktorí na záver vyzvali premiéra, aby zvolal bezpečnostnú radu, ktorá vyhodnotí bezpečnostné riziko z hľadiska ohrozenia zásobovania obyvateľstva pitnou vodou a možného vyradenia veľkokapacitných vodárenských zdrojov Žitného ostrova.

Pozrite si reportáž o odstavení pitnej vody pred Vianocami. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy