Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Vyskytla sa nebezpečná nákaza koní. Liek neexistuje, zviera treba utratiť
Zdielať na

Vyskytla sa nebezpečná nákaza koní. Liek neexistuje, zviera treba utratiť

LUČENEC / V konskom chove v okrese Lučenec sa objavila nebezpečná nákaza. Rýchlo sa šíri vzduchom, neexistuje vakcína a nedá liečiť. Testy potvrdili infekčnú anémiu zatiaľ u jedného zvieraťa. Veterinári odoberajú vzorky u všetkých koní v okruhu 10 kilometrov. V postihnutej oblasti platí zákaz konských pretekov, súťaží aj výstav, veterinári vyzývajú k zvýšenej ostražitosti majiteľov koní po celom Slovensku.

Deväťročnú kobylu Amandu zdedil pán Marián pred dvomi rokmi. To, že jeho kôň trpí závažnou infekčnou chorobou, zistil iba náhodou. O jeho zviera prejavil záujem kupec, no predtým si chcel overiť jeho zdravotný stav. Dva odbery, ktoré vykonal veterinár, potvrdili anémiu. "Je to nebezpečná nákaza, nie je liečiteľná, spôsobuje ju podobný vírus ako u človeka AIDS," povedal Jozef Bíreš, riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.

Verdikt bol nekompromisný. "Zajtra o ôsmej prídu, a že už utratia. Lebo to že musia a tak. Súhlasíme. Čo sa dá robiť? Nič sa nedá robiť, žiaľbohu," hovorí chovateľ. Neexistuje vakcína a pokiaľ sa táto choroba objaví, zviera treba utratiť.

Majiteľ bol správou o chorobe zarazený. Zmeny na správaní svojej kobyly si vraj nevšimol. "Keď som zapriahol, išiel. Troška schudol, ale nič také, že by ochrnuté bolo, alebo že mu svalstvo odíde," skonštatoval Marián.

Otázne ale je, odkedy Amanda touto chorobou trpí. Pán Marián totiž zanedbal veterinárnu starostlivosť. "Nemal koňa registrovaného a neplnil kontrolu vo vzťahu k anémii," povedal Jozef Bíreš.

Chovateľ netuší ani to, ako sa mohol jeho kôň nakaziť. "Možnože bol niekde chorý kôň a cez leto ako komáre idú, uštipne a už je táto choroba," domnieva sa Marián. "Môže sa prenášať postrojmi, krmivom, môže aj človek prenášať túto chorobu," upresňuje spôsob prenosu Bíreš.

Veterinári vyšetria všetky kone v bezprostrednom okolí ohniska nákazy, k zvýšenej opatrnosti vyzývajú chovateľov koní po celom Slovensku. Zatiaľ ale v iných okresoch nemusia mať obavy z toho, že by sa anémia mohla rozšíriť aj v ďalších chovoch. Najmä, ak sú kone pod pravidelným veterinárnym dozorom.

"Nateraz neustajňujeme nové kone v našom areáli, samozrejme naše kone majú všetky vyšetrenia na anémiu, sú robené akreditovanou metódou," vyjadrila sa Lucia Kováčová, zástupkyňa riaditeľa chovného areálu Rozálka. "Ak sa budú dodržiavať veterinárne ustanovenia a budú sa kontrolovať kone pri športových akciách, tak urobíme všetko preto, aby sa toto ochorenie nerozšírilo medzi ostatných chovateľov," ubezpečuje Emil Kovalčík z Národného žrebčína v Topoľčiankach.

Pozrite si archívnu reportáž o aktuálnom probléme s morom ošípaných:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy