Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Z platobnej karty starenky ukradla 11000 eur. O polovicu ju potom obral jej syn
Zdielať na

Z platobnej karty starenky ukradla 11000 eur. O polovicu ju potom obral jej syn

PRIEVIDZA / Prievidzskí kriminalisti zadržali ženu, ktorá okradla 92-ročnú dôchodkyňu z Rakúska. Mala ju opatrovať a namiesto toho jej vzala platobnú kartu. Starú pani takto pripravila takmer o všetky úspory. Vzala jej bezmála 11 000 eur. Kuriózne na tom je, že o časť ukradnutých peňazí napokon prišla. Okradol ju totiž vlastný syn.

Tridsaťšesťročná Žaneta odišla do Rakúska opatrovať dôchodkyňu. O týždeň sa ale vrátila aj s platobnou kartou. Nebola však jej, ale 92-ročnej zdravotne postihnutej dôchodkyne, o ktorú sa mala starať. Tú sa rozhodla obrať o úspory. Platila ňou v Rakúsku a po príchode na Slovensko z nej vybrala takmer všetky peniaze. "Z karty vybrala peniaze celkom 44 krát na rôznych miestach prievidzského okresu," upresnila Elena Antalová, hovorkyňa KR PZ Trenčín.

"Tých prípadov, je veľmi veľa a dôchodcovia sú akoby zdrojom nejakého príjmu podvodníkov," hovorí  Ľubica Gálisová z Fóra pre pomoc starším. Žena sa nijako nemaskovala. Peniaze vyberala akoby to bol jej účet. Ukradla pritom takmer 11 000 eur. "Akékoľvek okradnutie starého človeka je hyenizmus," myslí si Gálisová.

Z ukradnutých peňazí sa dlho netešila. Vypátrali ju prievidzskí kriminalisti. Tí zhromaždili toľko dôkazov, že jej nezostávalo nič iné, ako sa priznať. Počas výsluchu mužom zákona prezradila, že ona sama bola okradnutá. "Žena uviedla, že časť peňazí, ktoré odcudzila jej vzal syn a tieto minul," povedala Antalová. Mladý muž vzal svojej mame z ukradnutých peňazí 5000 eur.

Obeťami podvodníkov sa často stávajú aj slovenskí dôchodcovia. Mnohí z nich im dajú všetok majetok. "Opatrovateľky sa snažia získať dôveru a snažia sa prepísať majetok na seba, také niečo sa stalo na Slovensku niekoľkokrát," hovorí Ľubica Gálisová.

Žanetu stíhajú na slobode a hrozí jej desať rokov za mrežami. "Vyšetrovateľ obvinil 36-ročnú Žanetu z okresu Prievidza zo zločinu neoprávnené vyrobenie a používanie platobného prostriedku a zo zločinu krádeže," vyjadrila sa Antalová.

Pozrite si archívnu reportáž o ďalších prípadoch okrádania seniorov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy