Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na Slovensku máme chrípkovú epidémiu. Toto sú tipy, ako sa ochoreniu vyhnúť
Zdielať na

Na Slovensku máme chrípkovú epidémiu. Toto sú tipy, ako sa ochoreniu vyhnúť

BRATISLAVA / Chrípka útočí plnou silou. Minulý týždeň Úrad verejného zdravotníctva evidoval takmer 19 tisíc chorých na chrípku a chrípke podobné ochorenia. Prinášame tipy, ako ochoreniu predísť.

Hygienici zatvárajú školy a niektoré nemocnice zakázali návštevy hospitalizovaných pacientov. Do epidémie totiž prerástli aj ďalšie ochorenia. "Rovnako nad epidemickým prahom sa pohybujú aj iné respiračné ochorenia, angína, nádcha," vymenováva Zuzana Drobová z Úradu verejného zdravotníctva. 

Nákaza sa extrémne rýchlo šíri hlavne v kolektívoch. Toto odporúča Úrad verejného zdravotníctva ako prevenciu pred ochorením:

1. umývajte si ruky - najmä po kašli a po kýchaní
2. udržujte dostatočnú vzdialenosť od osoby, ktorá má chrípku
3. vyhýbajte sa preplneným miestam
4. jedzte dostatok výživnej stravy, vrátane ovocia a zeleniny a pite veľa tekutín
5. doprajte si dostatok spánku a odpočinku

Určite nerobte:

Obmedzte podávanie rúk
Neužívajte lieky bez konzultácie s lekárom
Nekašlite na verejnosti

Ak ste už chorí: 

Ak máte chrípku, zostaňte doma, obmedzte kontakt s ostatnými, aby nedošlo k ich nákaze
Pri kašlaní alebo kýchaní si prikrývajte ústa a nos papierovou vreckovkou, po použití ju vyhoďte
Oddychujte a pite veľa tekutín
Navštívte lekára

Zdroj: ÚVZ

Zákaz návštev v nemocnici

Najviac ohrozené sú ale deti. Hlavný hygienik preto vydal špeciálne odporúčania pre školské aj predškolské zariadenia. Deti majú mať vlastné uteráky, vlastné mydlo a prísne dodržiavať hygienu rúk. Zvýšené hygienické nároky sú aj pri dezinfekcii spoločných priestorov a jedální.

Niektoré školy dokonca investovali do nákupu špeciálnych dezinfekčných prostriedkov. "Kontrolovali hygienické vrecúška, umývanie rúk, upratovačky dezinfikujú častejšie," rozpráva riaditeľka ZŠ Dudova Hana Závodná. Aby sa choré deti vôbec nedostali do kolektívu, hlavný hygienik učiteľom dokonca odporučil robiť každý deň takzvaný ranný filter. "Ak javí známky ochorenia, kontaktovať rodiča a poslať ho k lekárovi," dodáva Drobová. 

Ak napriek všetkému v škole ochorie viac ako 30 percent detí, riaditeľ musí informovať regionálny úrad verejného zdravotníctva, ktorý na základe chorobnosti v okolí, môže odporučiť vyhlásiť takzvané chrípkové prázdniny a školu na určitý čas zatvoriť. Opatrné sú však aj nemocnice. Mnohé z nich už pristúpili k zákazu návštev hospitalizovaných pacientov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy