Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
VIDEO: Potápači odhaľovali tajomstvá pod Bratislavským hradom
Zdielať na

VIDEO: Potápači odhaľovali tajomstvá pod Bratislavským hradom

BRATISLAVA / Do priestorov, kam sa pozrel štáb televízie JOJ spolu s potápačmi, sa ako turista v hlavnom meste Slovenska nedostanete. Sú schované pod Bratislavským hradom, v dierach, ktoré vôbec nelákajú. No skrývajú históriu, ktorá sa začala písať okolo roku 1360.

Každé mesto má svoje tajomstvá. Bratislava nie je výnimkou. Pod hradom by ste tu našli možno niečo, čo by ste mnohí, aj keď ste z Bratislavy, nečakali. 

Svah pod Žigmundovou bránou totiž dokáže prekvapiť aj tých, ktorí jeho históriu majú v malíčku. "Už teraz sme odkryli pomerne dosť pivníc. Predpokladám, že ďalšie pivnice a podzemné priestory ešte nájdeme," hovorí pre TV JOJ Ján Madarás, vedúci Geologického odboru Ústavu vied o zemi Slovenskej akadémie vied.

Využívali ich rybári, vinári, skladovali sa v nich potraviny i ľad. V nedeľu niektoré z nich preskúmali potápači. "Chceli sme zdokumentovať to, čo chalani začali. Viac menej sme im pomohli, aby sme zmapovali priestory, ktoré tu sú," vysvetlil inštruktor potápania Michal Palkovič.

Voda mala približne 9 stupňov a vo väčšine zaliatych miestností dosahovala trojmetrovú hĺbku. Potvrdilo sa tak, že existujúce nákresy pivníc bývalého bratislavského podhradia - Vydrice, sú dosť presné.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy