Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Do dvoch rokov zo Slovenska zmiznú biele miesta
Zdielať na

Do dvoch rokov zo Slovenska zmiznú biele miesta

BRATISLAVA / Slovenský vysokorýchlostný internet poznajú aj v zahraničí a nečudo: je rýchlejší a dostupnejší ako v podaktorých, inak rozvinutejších krajinách únie. Stále sú ale na Slovensku miesta, kde to neplatí. Čoskoro by sa to ale malo zmeniť.

Do dvoch rokov by Slovensko malo z mapy vymazať biele miesta - obce a mestá, ktorých obyvatelia sa dnes nemôžu pripojiť na rýchly internet.

Svojím podpisom na memorande dnes potvrdili záväzok dobudovať sieť vysokorýchlostného internetu zástupcovia najväčších celoštátnych ale aj lokálnych poskytovateľov digitálnych služieb.

"Do roku 2020 pomocou vlastných investícií, bez vládnych či európskych peňazí pokryjú celé Slovensko. V prípade úspešného ukončenia bude Slovensko patriť medzi lídrov krajín EÚ," povedal vicepremiér pre investície Peter Pellegrini. "Aby do roku 2020, keď už nebude diaľnica do Košíc, sme mohli našim občanom dopriať digitálnu diaľnicu," uviedol riaditeľ O2 Peter Gažík.

"Jedná sa o pomerne vzdialené miesta, je tam technický problém a vo väčšom rozsahu je to ekonomický problém. Náklady na jedného obyvateľa bývajú mnohonásobne väčšie, než v husto obývaných obciach," hovorí riaditeľ Orange Pavol Lančarič. Operátori sa zhodli na tom, že okrem vládnej podpory budú potrebovať aj lepšiu spoluprácu so zástupcami miest a obcí.

"Zo strany ZMOSu pôjde o maximálnu súčinnosť, aby sa takéto problémy odstraňovali, uvedomujeme si, čím lepšie pokrytie internetom, o to väčší úspech z hľadiska cest. ruchu, bezpečnosti,"  uviedol hovorca ZMOS Michal Kaliňák

Súvisiace články

Najčítanejšie správy