Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Chrípkový vírus útočí a naberá na sile. Nárast chorých evidujú o sto percent
Zdielať na

Chrípkový vírus útočí a naberá na sile. Nárast chorých evidujú o sto percent

BRATISLAVA / Situácia na Slovensku začína byť alarmujúca. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) totiž za posledný týždeň zaznamenal viac ako stopercentný nárast chrípkových ochorení. Tentoktrát najviac u dospievajúcich detí.

Najvyššia chorobnosť bola zaznamenaná v Nitrianskom kraji a najnižšia v Košickom kraji. Situácia ohľadom chrípky sa ale zhoršuje aj v Bratislave, za posledný týždeň pribudlo množstvo pacientov. Chrípkovú epidémiu ale ÚVZ zatiaľ nevyhlásil. "V piatom kalendárnom týždni 2018 bolo hlásených 15 388 ochorení, čo je oproti predchádzajúcemu týždňu nárast o 116,7 percent," informuje jozefína Kaššová z Úradu verejného zdravotníctva. 

Zavreli cez 200 škôl

Tento stav potvrdzuje aj detská lekárka Monika Antošová. "V mojej ambulancii je nárast skutočne obrovský za posledné dva týždne. Predovšetkým sa jedná o chrípku a chrípke podobné ochorenia s vysokou teplotou, ktorá trvá niekedy tri aj päť dní." Za posledný týždeň sa chrípka najviac dotkla mladých ľudí vo veku od 15 do 19 rokov. To si vyžiadalo zavretie až 258 škôl.

Rizikové skupiny

Najčastejšie potvrdeným vírusom je vírus chrípky B/Phuket. Zmutovaný vírus z Austrálie sa u nás zatiaľ nepotvrdil. Podľa lekárov najrizikovejšími sú detskí pacienti a starí ľudia. Odporúčajú preto ľuďom chrípku nepodceniť. Podľa nich ju treba vyležať a nezabudnúť na dostatok tekutín. "Každé ochorenie vírusové, chrípku nevynímajúc, by malo sa liečiť 7 až 10 dní," dodáva Antošová.

Pozrite si archívnu reportáž o novej zmutovanej chrípke z Austrálie: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy