Skoro jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Zrazili sa dva vrtuľníky. Päť ľudí je mŕtvych a jeden nezvestný
Zdielať na

Zrazili sa dva vrtuľníky. Päť ľudí je mŕtvych a jeden nezvestný

SAINT / TROPEZ - Na juhu Francúzska sa zrazili dva vojenské vrtuľníky, pričom zomrelo najmenej päť ľudí, informovali v piatok francúzske médiá. Ku kolízii došlo pri jazere Carces severne od Saint-Tropez. Na mieste zasahujú záchranári a hľadajú šiestu osobu, ktorá bola na palube jedného z vrtuľníkov. Zatiaľ nie je jasné, čo haváriu spôsobilo. Oba vrtuľníky patrili armádnej leteckej škole, ktorá cvičí pilotov a ďalší personál ozbrojených síl.

Päť armádnych dôstojníkov dnes zomrelo pri zrážke dvoch vojenských vrtuľníkov na juhovýchode Francúzska. S odvolaním na armádneho hovorcu o tom informovala agentúra AFP. Príčina nešťastia zatiaľ nie je známa. Pozostalým už vyjadril sústrasť prezident Emmanuel Macron. "Vrtuľníky sa zrazili. V jednom boli tri osoby, v druhom dve, všetci sú mŕtvi," povedal agentúre AFP armádny hovorca, podľa ktorého sa jedno zatiaľ nepodarilo vyslobodiť z trosiek.

Nešťastie sa stalo okolo desiatej hodiny neďaleko jazera Carcés, ktoré leží asi 70 kilometrov severovýchodne od prístavného mesta Marseille. Havarované stroje patrili armádnej leteckej škole v Cannet-des-Maures neďaleko Saint-Tropez.

Podľa AFP išlo o ľahké univerzálne vrtuľníky Gazelle. Príčina sa stále vyšetruje. Na miesto krátko po nešťastí dorazilo podľa agentúry AFP asi dvadsať vojakov aj zástupcovia miestnej samosprávy. Na pomoc prileteli taktiež záchranárske helikoptéry Dragon a jeden policajný vrtuľník.

Piatková havária je jedným z najhorších podobných nešťastí vo Francúzsku za posledných niekoľko rokov. Predvlani v máji sa na juhovýchode krajiny zrútil policajný vrtuľník sp štyrmi osobami na palube. Žiadna z nich nehodu, ktorej príčina bola chyba pilota, neprežila. V apríli 2009 zomrelo pri páde vrtuľníka na Korzike päť ľudí. Vrátane dieťaťa, ktoré sa na palube počas letu narodilo.

Tento týždeň spadol vrtuľník dom v južnej Kalifornii. Pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy