Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Žiaci sa budú musieť viac snažiť. Chcú zmeniť spôsob hodnotenia
Zdielať na

Žiaci sa budú musieť viac snažiť. Chcú zmeniť spôsob hodnotenia

BRATISLAVA / Prvú polovicu školského roka majú žiaci a študenti za sebou. V rámci reformy školstva by však pri hodnotení žiakov mohla prísť zmena.

Výpis známok v stredu dostalo takmer 469 tisíc žiakov základných škôl a vyše 222 tisíc stredoškolákov. Na čo sa vôbec rozdávajú tieto výpisy aj po prvom polroku, keď tieto známky nie sú nijako dôležité ani len pre prijímacie skúšky? Učitelia v tom majú jasno: "Žiak má možno takú motiváciu sa zlepšiť a urobiť všetko pre to, aby tie známky, ktoré na polroku nie sú až také dobré, si na konci roka opravil," povedala riaditeľka ZŠ Ostredková Erika Drgoňová. 

Už v minulosti sa diskutovalo o tom, či jedna známka má dostatočnú výpovednú hodnotu: "Deväťdesiat bodov zo sto je väčšia výpoveď ako jednička, pretože dieťa, ktoré dostalo 100 bodov má takú istú jednotku ako to, ktoré dostalo 90," myslí si Drgoňová. 

Podľa ministerky školstva by sa známka na vysvedčení mohla v budúcnosti obohatiť o ďalšie slovné hodnotenie. "Samozrejme, sme otvorení návrhom na to, aby to slovné hodnotenie bolo rozšírené. Treba si ale uvedomiť, že ten systém hodnotenia musí byť vždy štandardizovaný, že výstupom musí byť nejaké škála, ako od 1 po 5 alebo nejaké písmenká, pretože tí žiaci potom idú ďalej do systému stredných a vysokých škôl a musia ich vedieť v tom systéme nejakým spôsobom štandardne hodnotiť," vyjadrila sa ministerka školstva Martina Lubyová.

Jednodňové polročné školské prázdniny budú mať žiaci tento piatok. 

Ministerka školstva sa na úvod svojho pôsobenia vyjadrila, že situácia v školstve je kritická.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy