Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Wiener Jeunesse Orchestra uvedie v SRo Mahlera
Zdielať na

Wiener Jeunesse Orchestra uvedie v SRo Mahlera

Zdroj: flower alice/ilustračné

Na charitatívnom koncerte sa pod taktovkou Herberta Böcka predstaví aj nemecká altistka Annette Markert, Damenchor des Concentus Vocalis a Mozart Knabenchor Wien.

Jeunesse Orchestra v utorok vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu na Mýtnej ulici v Bratislave, agentúru SITA o tom informoval Ján Juráš z agentúry AP projekt.

Charitatívny koncert sa začne o 19:00 a publiku ponúkne 3. symfóniu Gustava Mahlera. Pod taktovkou Herberta Böcka sa okrem Wiener Jeunesse Orchestera predstaví aj nemecká altistka Annette Markert, Damenchor des Concentus Vocalis a Mozart Knabenchor Wien.

Uvedením Mahlerovej 3. symfónie oslávi Wiener Jeunesse Orchester svoje 20. narodeniny. V rámci jubilejného projektu vystúpia v orchestri ako hostia aj mladí umelci zo Slovenska, Maďarska a Slovinska. Počas koncertnej prestávky budú môcť záujemcovia prispieť do zbierky pre občianske združenie Spojme srdcia pre zdravie.

Podporia tak rekondično-rehabilitačné pobyty zdravotne postihnutých detí z Domova sociálnych služieb a Špeciálnej základnej školy v Giraltovciach. Patrónkou zbierky je herečka Eva Krížiková.

Uvedenie 3. symfónie Gustava Mahlera, označovanej aj ako Evolučná, je jedným z najrozsiahlejších projektov v histórii Wiener Jeunesse Orchestra. Poldruhahodinové symfonické dielo rozdelené na šesť častí vzniklo vo vrcholnom Mahlerovom tvorivom období v rokoch 1893 až 1896 pri známom rakúskom jazere Alttersee. Mahler v ňom sprostredkuje pohľad na svet ako celok, od prírodných obrazov až po reflexiu človeka ako pána tvorstva.

Wiener Jeunesse Orchestra pozostáva zo 105 mladých hudobníčok a hudobníkov, študentov hudobných univerzít a konzervatórií všetkých rakúskych spolkových štátov vo veku 16 až 26 rokov. Od roku 1989 prevzal umelecké vedenie orchestra Herbert Böck.

Pod jeho vedením získal orchester vynikajúcu povesť a z jeho radov vychádzajú mnohí profesionálni orchestrálni hráči. Teleso má široký repertoár, od hudby klasicizmu a romantizmu až k súčasnej hudbe. Premiérovo uvádza i diela súčasných rakúskych skladateľov. Nahráva pre rozhlas aj televíziu. Orchester vystupoval aj so slávnou opernou speváčkou, rodáčkou zo Slovenska - Editou Grúberovou.

Zdielať na

Najčítanejšie správy