Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
STK čakajú zmeny. Ministerstvo dopravy chce umožniť ich prevádzku takmer komukoľvek
Zdielať na

STK čakajú zmeny. Ministerstvo dopravy chce umožniť ich prevádzku takmer komukoľvek

BRATISLAVA / Stanice technickej kontroly čakajú zmeny. Mali prísť síce už dávno, ale pre nezhody medzi politikmi a odbornou verejnosťou sa veci naťahujú. Dokonca prišlo k rozporu medzi vládnymi poslancami a samotným ministerstvom dopravy.

Liberalizácia STK znamená, že podľa návrhu by si mohol zriadiť stanicu technickej kontroly takmer ktokoľvek. Podľa odbornej verejnosti to ešte žiadnej krajine nepomohlo zvýšiť bezpečnosť na cestách, skôr naopak. Napríklad v Poľsku po tom, čo umožnili vytvoriť kontrolné miesto prakticky komukoľvek sa zvýšilo percento úmrtia na cestách.

Nariadenie z Bruselu hovorí, že máme novelizovať zákony tak, aby sme sa pri kontrole technického stavu áut priblížili štandardom Európskej únie. Mali sme to schváliť v máji minulého roku, aby to vošlo do praxe v máji tohto roku. Návrh ale vyvolal veľkú odozvu odbornej verejnosti. Odborníci totiž nesúhlasia, aby sa zrušila súčasná sieť staníc STK. Narastajúca kritika zašla tak ďaleko, že sa ozvali niektorí vládni poslanci.

Veci sa teda naťahovali dovtedy, kým ministerstvo od prípravy novely upustilo. Namiesto toho priniesli zástupcovia ministerstva nový návrh, v ktorom žiadajú zrušenie súčasnej siete staníc STK. "Cieľom liberalizácie je skrátenie čakacích lehôt a zlepšenie dostupnosti, a s tým súvisí aj náš primárny cieľ, a to sú bezpečné ekologické autá na cestách," uviedla hovorkyňa ministerstva dopravy Karolína Ducká.

Odborníci sa pýtajú, prečo ministerstvo aj po ich tlaku trvá na tom, aby sa sieť staníc zrušila. V tomto týždni by sa mali liberalizáciou zaoberať parlamentné výbory a k hlasovaniu by malo prísť na najbližšej schôdzi národnej rody.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy