Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Boj matky o dieťa je aj súbojom Blahová verzus Tomanová. Na ťahu je Ústavný súd
Zdielať na

Boj matky o dieťa je aj súbojom Blahová verzus Tomanová. Na ťahu je Ústavný súd

BRATISLAVA / Spor manželov z obce Jakubov o malú dcérku Izabelu nabral politický rozmer. Vstúpila doň poslankyňa Blahová, minister Richter, aj detská ombudsmankaTomanová, ktorú poslankyňa SaS vyzvala, aby odstúpila zo svojej funkcie. Už na ňu dokonca píše aj trestné oznámenie.

"Ak odstúpi okamžite ušetrí si fiasko s trestným stíhaním za ohováranie, krivé obvinenie, zneužitie právomoci verejného činiteľa a marenie úlohy verejným činiteľom. Dávam jej čas do konca týždňa," vyslovila ultimátum poslankyňa za SaS Natália Blahová. "Odmietam vstupovať do akejkoľvek diskusie s političkou pani Blahovou a nebudem sa vyjadrovať. Budem komentovať iba odbornú stránku veci," reagovala detská ombudsmanka Viera Tomanová.

Minister práce zas oprášil starú kauzu odobratia malého Marca, ktorého vychovávala stará mama. Poslankyňa Blahová vtedy postup úradníkov veľmi kritizovala. Nazvala ho gestapácky. "Bola ona, ktorá pred dvoma rokmi veľmi upozorňovala, že ako zlé je, že do toho zasahujú politici a urobila niečo úplne podobné teraz, priamo ona," povedal minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. "Pán minister, ako obvykle, nie je v tejto téme zorientovaný, ale, bohužiaľ, na to sme si už museli zvyknúť. O žiadny výkon rozhodnutia sa nikto nepokúšal, my sme boli len sprievod matky," vysvetľuje Blahová. "Nemôže to byť rozhodnutie, že ja, ako Jánošík, idem realizovať rozhodnutie súdu a tak to v prípade pani Blahovej bolo," tvrdí Richter.

Boj matky z Ekvádora a otca Slováka o malé dievčatko trvá už dlho. Teraz býva u svojho otca. V tejto veci už ale konal okresný aj krajský bratislavský súd, ktorý tvrdí, že rozsudok je právoplatný. Nariadil návrat dievčatka do Ekvádoru. "Súd rozhodol o nariadení návratu maloletého dieťaťa v zmysle Haagskeho dohovoru o občianskoprávnych aspektoch medzinárodných únosov detí," vyjadril sa Pavol Adamčiak, hovorca Krajského súdu v Bratislave.

"Maloletá Izabela sa vyjadrila nielen matke, nielen súdu, ale aj psychológom, že do Ekvádoru sa vrátiť nechce," hovorí Andrej Gara, advokát otca Izabely. Podľa protistrany problémom je spôsob doručovania rozsudku. "Súd doručoval rozhodnutie odvolacieho súdu otcovi maloletej, pričom na listovej zásielke bolo uvedené, že úložná doba je 5 dní. Nakoľko predmetná listová zásielka bola súdu vrátená s oznámením pošty, že nebola prevzatá v odbernej lehote, v zmysle fikcie doručenia sa stalo toto rozhodnutie právoplatným 06.10.2017," vysvetlil Adamčiak.

"Fikciu doručenia súd nemôže aplikovať z toho dôvodu, že počas doručovania zásielky jednému z účastníkov, súd sám zmenil podmienky doručenia," hovorí Gara. Rozhodnutie súdu preto otec Izabely spolu s advokátom napadli. Okamžite podali návrh na zastavenie výkonu verdiktu a nielen to. "Na ústavný súd sme podali sťažnosť z toho dôvodu, že Okresný súd Bratislava I. zahájil výkon rozhodnutia na podklade rozhodnutia, ktoré je do dnešného dňa neprávoplatné," tvrdí Gara.

Na ťahu je teraz Ústavný súd. Ten môže situáciu zvrátiť len vtedy, ak skonštatuje, že pri rozhodnutí krajského súdu v tejto veci boli porušené ľudské práva. Verdikt ale ešte nepadol. Vo veci sa teraz vykonávajú nevyhnutné procesné úkony.

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade malého Marca:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy