Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
SP. BELÁ: Majiteľ pozemkov pri kaštieli sa ľuďom vyhráža výpoveďami
Zdielať na

SP. BELÁ: Majiteľ pozemkov pri kaštieli sa ľuďom vyhráža výpoveďami

Zdroj: SITA/Rastislav Ovšonka

Vlastník pozemkov upozornil všetkých zamestnancov zo Spišskej Belej, ktorí pracujú v jeho firme, že k 31. októbru bude so všetkými ukončený pracovný pomer, ak mestské zastupiteľstvo dovtedy neprehodnotí svoje rozhodnutie.

Podnikateľ, ktorý neuspel so zámerom výstavby priemyselného parku v meste Spišská Belá v časti Strážky, hrozí svojim zamestnancom s trvalým pobytom v Spišskej Belej výpoveďami. K tomu pristúpil po rozhodnutí Mestského zastupiteľstva v Spišskej Belej, ktoré nesúhlasilo so zmenou územného plánu v prospech výstavby priemyselného parku v katastri Spišskej Belej v blízkosti Kaštieľa Strážky.

"Vlastník pozemkov upozornil všetkých zamestnancov zo Spišskej Belej, ktorí pracujú v jeho firme, že k 31. októbru bude so všetkými ukončený pracovný pomer, ak mestské zastupiteľstvo dovtedy neprehodnotí svoje rozhodnutie," uviedol primátor Spišskej Belej Štefan Bieľak.


Majiteľ spoločnosti Drepal, s.r.o. Spišská Belá Štefan Tomas, ktorý vystupuje ako majiteľ približne deviatich hektárov pozemku pri Kaštieli Strážky tvrdí, že rozhodnutie poslancov mestského zastupiteľstva v Spišskej Belej, ktorí zamietli zmenu územného plánu v Strážkach, je výsledkom neinformovanosti a závisti nielen obyvateľov, ale hlavne poslancov v Spišskej Belej.

Podľa Š. Tomasa vedenie mesta Spišská Belá by sa malo k celému problému vrátiť "a hľadať to najlepšie a najúčelnejšie riešenie." Podľa Tomasa pozemok medzi priemyselnou zónou Kežmarok - Pradiareň a Kaštieľom Strážky je ideálnym aj z toho pohľadu, že v tomto území je jediný vlastník celého územia a v jeho blízkosti sú všetky inžinierske siete.

Rozšírenie priemyselného parku do blízkosti Kaštieľa Strážky je podľa Tomasa možné citlivo vyriešiť aj s ohľadom na národnú kultúrnu pamiatku. V rozšírenom priemyselnom parku by mohlo podľa neho vzniknúť niekoľko desiatok až stoviek pracovných príležitostí v regióne, ktorý trpí vysokou mierou nezamestnanosti.


Mesto Spišská Belá podľa primátora nemení svoje stanovisko. "Mesto uprednostnilo ochranu kultúrnej pamiatky Kaštieľ Strážky s areálom pred výstavbou priemyselného parku," povedal Š. Bieľak. Podľa primátora poslanci mali pri rozhodovaní dostatok informácií i času a nerozhodovali pod žiadnym nátlakom.

Mesto nechce mať pri Kaštieli Strážky priemyselné haly a záujemcom o investovanie odporúča iné lokality na umiestnenie priemyselnej výroby. Mesto Spišská Belá už pripravuje nový územný plán, ktorý by mal určiť aj zóny pre priemyselnú výrobu. V súčasnosti mesto takéto priestory nemá, ale zatiaľ nie je podľa primátora známy ani konkrétny investor, ktorý by chcel investovať v Spišskej Belej. Priemyselná výroba by mala byť v lokalite bývalej tabakovej továrne.

Zdielať na

Najčítanejšie správy