Skoro jasno
15°
Bratislava
Odsúdený v kauze Cervanová zostane vo väzbe
Zdielať na

Odsúdený v kauze Cervanová zostane vo väzbe

Zdroj: SITA/Slavomíra Gregušová

Milan Andrášik, odsúdený v kauze vraždy medičky Ľudmily Cervanovej, ostane za mrežami.

Milan Andrášik, odsúdený v kauze vraždy medičky Ľudmily Cervanovej, ostane za mrežami. Rozhodol o tom na dnešnom neverejnom zasadnutí Krajský súd (KS) v Trnave.

"Súd zamietol sťažnosť odsúdeného, ktorú podal proti uzneseniu Okresného súdu (OS) v Trnave," informovala hovorkyňa KS Jana Kondákorová.

Andrášikovej žiadosti o podmienečné prepustenie z väzenia pôvodne nevyhovel trnavský OS. Dôvody, prečo KS zamietol Andrášikovu sťažnosť voči verdiktu OS, budú uvedené v písomnom vyhotovení rozhodnutia, ktoré doručia účastníkom konania. Ako dodala Kondákorová, dnešné zasadnutie sa konalo bez prítomnosti Andrášika, jeho obhajcu i prokurátora. Rozhodnutie KS je právoplatné.

V prípade je zaujímavé, že podobnú žiadosť o podmienečné prepustenie odsúhlasil OS v Trnave, no v inom senáte, v rovnaký deň, ďalším dvom aktérom kauzy - Milošovi Kocúrovi a Stanislavovi Dúbravickému. Všetci pritom na pojednávaní 2. augusta stavili na rovnaké argumenty - uplynutie dvoch tretín trestu a bezproblémový život na slobode za posledných 16 rokov. V prípade Miloša Kocúra však prokurátorka voči verdiktu podala sťažnosť, ktorú bude tiež neverejne riešiť KS v Trnave.

Telo 19-ročnej študentky medicíny sa našlo 14. júla 1976 v riečke Čierna voda na okraji Kráľovej pri Senci. Utopili ju 9. júla toho istého roku. V roku 1981 z vraždy obvinili siedmich Nitranov. Senát KS v Bratislave vyniesol v septembri 1982 rozsudky odňatia slobody od štyroch do 24 rokov. Najvyšší súd (NS) v roku 1983 rozsudok potvrdil.

Na jar 1990 vtedajší federálny generálny prokurátor Tibor Böhm podal sťažnosť pre porušenie zákona. Odsúdení sa dostali na slobodu. Nové verdikty vyriekol KS v Bratislave v roku 2004, vlani v decembri ich NS SR u niektorých odsúdených sprísnil. Milošovi Kocúrovi a Milanovi Andrášikovi namiesto 13 vymeral 15 rokov a Stanislavovi Dúbravickému namiesto 10 vymeral 12 rokov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy