Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Kampaň Na kolesách proti rakovine vyvrcholí v piatok
Zdielať na

Kampaň Na kolesách proti rakovine vyvrcholí v piatok

Zdroj: spv.sk

Na symbolickej jazde ulicami Starého Mesta sú vítané všetky druhy približovacích prostriedkov s kolesami ako bicykle, kolobežky, skateboardy, korčule, invalidné vozíky, kočíky, ale aj rôzne výrobky ľudovej tvorivosti.

Piaty ročník kampane Na kolesách proti rakovine vyvrcholí už tento piatok celodennou športovo-kultúrnou akciou v uliciach a námestiach hlavného mesta. Organizátorom programu je Slovenský paralympijský výbor.

Ako agentúru SITA ďalej informoval Ján Juráš z nadácie Výskum rakoviny, program sa začne o 10:00 na bratislavskom Primaciálnom námestí ukážkami akčného indiánskeho športu lacross v podaní hráčov najlepšieho slovenského mužstva Tricksters lacrosse team Bratislava. Vystúpia aj kúzelníci na bicykloch z klubu Cyklotrial Banská Bystrica a svoju činnosť predstaví jazdná polícia, policajný kynológ aj posádka zásahového vozidla Krajského riaditeľstva Policajného zboru. Všetko to okorení vystúpením Robo Mikla.

Približne o 11:00 sa účastníci môžu vydať na symbolickú jazdu ulicami Starého Mesta. Vítané sú všetky druhy približovacích prostriedkov s kolesami ako bicykle, kolobežky, skateboardy, korčule, invalidné vozíky, kočíky, ale aj rôzne výrobky ľudovej tvorivosti. Program bude pokračovať na Námestí SNP, kde sa o 16:45 začne benefičný koncert Nájdi svoju nádej.

Z kapiel sa predstavia napríklad Elán, Desmod či Metalinda, návštevníkom zaspievajú aj víťazi Superstar Katka Koščová a Peter Cmorík, vystúpia aj Jakub Petraník, Barbora Balúchová, Tomáš Bezdeda so skupinou AYA, Marcela Laiferová, Jadranka a mnohí ďalší. Súčasťou akcie bude aj tradičná bonusová jazda letnej bratislavskej korčuliarskej akcie Bratislava-Inline so štartom pri Auparku o 21:00.

Počas celého týždňa bude v uliciach Bratislavy pokračovať verejná finančná zbierka na boj proti rakovine, ktorú robia dobrovoľníci v zelených tričkách, každému darcovi dajú jojo a pozvú ho na symbolickú jazdu a veľký piatkový benefičný koncert. Výnos zo zbierky je určený na zakúpenie prístroja pulzná elektroforéza, ktorý umožňuje monitorovať stav chromozómov, stanoviť stupeň ich poškodenia.

Prístroj je významný aj pre onkologický výskum, kde sa využíva na testovanie účinku protinádorových liečiv. Pracovať s ním budú v Ústave experimentálnej onkológie SAV. Časť výnosu sa použije na nákup protéz, ortéz a športových vozíkov pre paralympijských športovcov. Kampaň Na kolesách proti rakovine, ako spomienka na paralympijského víťaza Radovana Kaufmana prebieha od mája 2003.

Zdielať na

Najčítanejšie správy