Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Nemala som kompetencie, moja funkcia bola len na oko. Vraví "ministerská sestra"
Zdielať na

Nemala som kompetencie, moja funkcia bola len na oko. Vraví "ministerská sestra"

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Koncom decembra ukončila svoju prácu "Ministerská sestra" Tatiana Hrindová. Tá teraz otvorene hovorí o tom, že jej dobre znejúcu funkciu zriadil minister iba na oko. Konať v prospech sestier vraj nemohla. Nemala žiadne kompetencie.

Pracovná pozícia ministerská sestra bola zriadená na ministerstve zdravotníctva pred rokom a pol ako novinka. Tatiana Hrindová ale odchádza sklamaná a pred novinárov sa dnes postavila s jediným cieľom: "Chcem byť hlasom, ktorý ministrovi napovie, že bez kompetencií sa zmeny robiť nedajú." Ministra vraj osobne stretla pri nástupe do funkcie a odvtedy komunikovala len s jeho podriadenými. "Ja som bola vlastne len referent, moj nariadený bol šef odboru ošetrovateľstva a nad ním bola štátna tajomníčka a tá je podriadená ministrovi, takže moje riadenie bolo zo štvrtej pozície," hovorí Tatiana Hrindová.

Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová dodáva: "Ministerská sestra pripravuje vecné podklady pre návrhy zákonov, tiež rieši sťažnosti sestier a to aj na medzinárodnej úrovni, komunikuje so stavovskými organizáciami." Očakávania ale od pozície ministerská sestra boli oveľa väčšie, Tatiana Hrindová sa na tvorbe nových zákonov, ktoré sestrám prinesú výhody, chcela priamo spolupodieľať. Komora sestier napriek tomu chce, aby pozícia ministerská sestra fungovala i ďalej, ale s posilnenými kompetenciami. Hovorkyňa ministerstva vraví: "Teraz prebieha výberové konanie a koncom januára budeme poznať novú líderku pre tento odbor."

Zdravotné sestry budú mať v slovenskom parlamente prvýkrát svoju zástupkyňu, stáva sa ňou náhradníčka odchádzajúcich poslancov za OĽaNO:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy