Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Fajčia aj menšie deti, niektorým rodičom to neprekáža
Zdielať na

Fajčia aj menšie deti, niektorým rodičom to neprekáža

Zdroj: Faraz Usmani

Nepomáha napríklad ani strašenie obrázkami zničených telesných orgánov, ktoré v posledných rokoch ako jedno z preventívnych opatrení pripravili zdravotníci.

Hlúčiky detí, ktoré si chvíle pred vyučovaním krátia cigaretou, nie sú podľa oslovených riaditeľov škôl výnimočné. V mnohých prípadoch pritom nejde o stredoškolákov, ale aj o žiakov základných škôl. Napriek tomu nie je situácia výrazne horšia než v minulosti, pretože školák fajčiar sa medzi tisíckami detí našiel vždy, zhodli sa riaditelia.

Rada mládeže Slovenska chce proti fajčeniu bojovať súťažou. "Určite, že medzi žiakmi sa nájdu aj fajčiari. V areáli školy sa síce nefajčí, ale mimo neho, niekde medzi domami s veľkou pravdepodobnosťou áno," zhrnula svoje skúsenosti Zuzana Munková z jednej z bratislavských základných škôl.

Rovnaká situácia bola aj na ďalších bratislavských školách či mimo hlavného mesta. "Predovšetkým ku koncu školského roka a najmä v poslednom ročníku zvyknú fajčiari pribúdať," spomenul riaditeľ Ján Teplan. V posledných rokoch podľa neho vo väčšej miere pribudli dievčatá. Žiaci jednej zo základných škôl v Partizánskom zase s obľubou využívajú ako úkryt na fajčiarsku prestávku garáže neďaleko rieky Nitra. "Na škole sa absolútne nefajčí, ale ku garážam pri rieke občas partie žiakov smerujú," dodala riaditeľka Alena Kaufmanová.

Najväčším problémom v boji s fajčiarmi je podľa riaditeľov ľahostajnosť niektorých rodičov. Väčšina síce má snahu deťom cigarety zakázať, či ich za fajčenie potrestať, no nájdu sa aj takí, ktorí proti fajčiacim žiakom nezasiahnu. "Niektorí dokonca povedia, že vedia, že ich deti fajčia, a len pomykajú plecami," spomenula Andrea Pitoňáková zo základnej školy v bratislavskej mestskej časti Karlova Ves.

Presvedčiť žiakov, aby prestali fajčiť, sa podľa riaditeľov zatiaľ nedarí. Nepomáha napríklad ani strašenie obrázkami zničených telesných orgánov, ktoré v posledných rokoch ako jedno z preventívnych opatrení pripravili zdravotníci. Na strane druhej mladých fajčiarov nie je výrazne viac než v minulosti, konštatovali oslovení riaditelia.

Vo väčšej miere než žiaci základných škôl fajčia podľa Rady mládeže Slovenska (RMS) stredoškoláci, ktorá zastrešuje detské a mládežnícke občianske združenia a organizácie. Študentov bratislavského kraja chce RMS presvedčiť prostredníctvom súťaže, aby nefajčili. Ak triedy budú zbierať kusové cigarety do špeciálnych krabíc, môžu pre celý kolektív vyhrať napríklad trojdňový výlet na chatu v pohorí Vtáčnik, informovala ČTK Viktória Vasilenková z rady. Každá cigareta musí byť podľa pravidiel súťaže symbolicky prelomená.

Zdielať na

Najčítanejšie správy