Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
MS SR vyzýva občanov, aby upozorňovali na prípady úžery
Zdielať na

MS SR vyzýva občanov, aby upozorňovali na prípady úžery

Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher

Občania môžu tiež upozorniť na prípady nekalostí pri dobrovoľných dražbách.

Ministerstvo spravodlivosti SR vyzýva občanov, aby upozorňovali na spoločnosti, ktoré pri požičiavaní peňazí nedodržiavajú podmienky zmluvy. Taktiež občania môžu upozorniť na prípady nekalosti pri dobrovoľných dražbách.

„Nie je vylúčené, že v niektorých prípadoch môže ísť o trestný čin. Jednotlivé podnety preskúmame a v prípade podozrení odstúpime na generálnu prokuratúru,“ vysvetlil minister spravodlivosti Štefan Harabin.

MS SR nejde pritom, podľa vyjadrenia jeho hovorcu Michala Jurčiho, o chránenie nepoctivých dlžníkov, ktorí si neplnia svoje záväzky, napríklad pri hypotékarnych či iných úverových produktoch od bankových inštitúcií, ktoré majú na túto činnosť licenciu a sú pod prísnym dohľadom Národnej banky Slovenska. Rovnako nie je možné chrániť neplatičov za nájomné, ktorí dlžia státisíce korún.

MS SR vypracovalo balíček zákonov na ochranu proti legálnej úžere, kedy dochádza ku klamlivej reklame, že dlžník získa za minimálny úrok výhodnú pôžičku. Ako protihodnotu založí svoju nehnuteľnosť – byt alebo dom. Následne sa však v ďalších podmienkach zaviaže zaplatiť niekoľkonásobne viac. Rovnako sa vyskytli prípady, kedy dlžník pôžičku chcel zaplatiť, no spoločnosť zatvorila svoju pobočku alebo platbu neprijala a došlo k prevodu nehnuteľnosti občana.

"Je potrebné, aby sa podvedení a oklamaní občania bránili už dnes súdnou cestou,“ odporučil minister Harabin. Podnety môžu občania zasielať na adresu tlacove@justice.sk

Zdielať na

Najčítanejšie správy