Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
S rekonštrukciou Župného domu sa má začať do konca roka
Zdielať na

S rekonštrukciou Župného domu sa má začať do konca roka

Zdroj: www.nitra.sk

V najbližšej dobe by mala byť predložená projektová dokumentácia na vynovenie sál Župného domu a vybratý realizátor rekonštrukcie podchodu a fasády na Samovej ulici.

Rekonštrukcia Župného domu v Nitre by sa mala začať do konca tohto roka. Historickú budovu z roku 1823 bude opravovať jej vlastník - Nitriansky samosprávny kraj.

Ako informoval jeho podpredseda Ján Vančo, v najbližšej dobe by mala byť predložená projektová dokumentácia na vynovenie sál Župného domu a vybratý realizátor rekonštrukcie podchodu a fasády na Samovej ulici. Podchod, ktorý vedie zo Župného námestia k nitrianskemu hradu poškodzujú nákladné autá, ktoré tadiaľto chodia napriek nízkemu stropu. Stropný oblúk je už teraz v zlom stave a vypadávajú z neho tehly. Kraj chce preto znížiť cestu, aby tadiaľ prešli aj vyššie vozidlá.

Zároveň sa bude rekonštruovať fasáda bočnej steny Župného domu popri Samovej ulici. "Je v havarijnom stave, omietka padá na ulicu a ohrozuje autá, ktoré tam parkujú," skonštatoval Vančo.
Na rekonštrukciu poslanci vyčlenili v rozpočte 30 miliónov korún. Z toho 2,2 milióna pôjde na projektovú dokumentáciu opravy sál župného domu a ďalších 700 000 bude stáť projekt vynovenia podchodu a fasády. V Župnom dome sídli momentálne predseda kraja Milan Belica a Nitrianska galéria.

Zdielať na

Najčítanejšie správy