Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ak s tým budú rodičia súhlasiť, záznam operácie dvojčiat bude pristupný študentom medicíny.
Zdielať na

Ak s tým budú rodičia súhlasiť, záznam operácie dvojčiat bude pristupný študentom medicíny.

Zdroj: SITA

Záznam z operácie by bola podľa lekárov veľmi dobrá didaktická pomôcka.

Zábery operácie siamských dvojčiat Miška a Marka Müllerovcov, ktorá trvala 19 hodín, budú možno prístupné pre študentov medicíny. Musia dať na to ale súhlas rodičia detí. Informoval o tom nestor operácie Jaroslav Siman.

Natáčanie videí z operačných sál u nás nie je bežné. Problémom sú najmä financie a technické vybavenie. "Bolo by úžasné, keby sme mohli nakrúcať akúkoľvek operáciu a premietať ju do posluchární, malo by to úžasný didaktický význam," myslí si Siman. Ideálne by podľa neho bolo, keby mohli mať lekári do čelenky vsadenú malú kameru, ktorá by všetko snímala.

Dôvod, prečo sa Detská fakultná nemocnica s poliklinikou rozhodla vysielať priame prenosy z operácie je podľa jej riaditeľa Daniela Žitňana snaha pravdivo informovať verejnosť, ako aj získanie učebného materiál pre budúcich lekárov.    "Chceme, aby sa z neho učili," uviedol pre TV JOJ.

Náklady na operáciu bude hradiť Všeobecná zdravotná poisťovňa, pravdepodobne sa vyšplhajú do výšky niekoľko miliónov Sk. "Rodičia nám dali tú dôveru a my sme ju nechceli sklamať," odpovedal Žitňan na otázku, prečo sa nemocnica rozhodla túto náročnú operáciu realizovať.

Doteraz bola na Slovensku v novodobej histórii realizovaná len jedna operácia siamských dvojčiat v roku 2000. Zákrok bol vtedy úspešný. Podľa štatistík sa na každých 1,5 milióna narodených detí narodia práve jedny siamské dvojčatá.

Súvisiace články nájdete tu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy