Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Rómske protesty v Komárne
Zdielať na

Rómske protesty v Komárne

Desiatky Rómov prišli na komárňanské námestie pred mestský úrad a hlučne tam dávali najavo svoju nespokojnosť s tým, že ich násilne vysťahovali a teraz musia bývať pod strechou z igelitu.

Vulgárne pokriky a nadávky sa ozývali na námestí v Komárne, kam sa počas dňa „presťahovali“ Rómovia, ktorí sú nútení žiť v provizórnych podmienkach pod strechou z igelitu. Ide o 8 rodín, ktoré prišli o bývanie začiatkom týždňa, keď ich súkromný majiteľ nechal vyhodiť z podnájmu. V tom žili uplynulé dva roky.

„My chceme byty!!! Tak nech nám ich dá zkurv... mesto alebo zkurv... Mészáros! Tie okná sa dajú aj rozbiť!“ Kričal jeden z Rómov smerom k mestskému úradu.

Všetko sa to začalo v roku 2005, keď mesto predalo 4 osembytové domy tamojšiemu súkromnému podnikateľovi. Všetky domy boli zanedbané a bývali v nich rómske rodiny, mnohé z nich mali už dlhší čas vysoké nedoplatky na nájomnom. Podnikateľ dostal bytovky za symbolickú korunu so záväzkom, že ich zrekonštruuje a dovtedajším nájomníkom poskytne náhradné bývanie. Mesto na opravu schátraných budov peniaze nemalo.

Jednu z bytoviek však podľa ľudí z Komárna stihli ešte pred odovzdaním Rómovia natoľko poškodiť, že statik ju nariadil zbúrať. Títo asi 40 ľudia sa presťahovali do rodinného domu v časti Komárna zvanej Kava, ktorý pre nich prenajal spomínaný podnikateľ. Keďže však prišiel o jeden dom, žiadal od mesta kompenzáciu. Mesto takýto postup odmietlo a on po rokoch naťahovania sa, zrušil skupine Rómov užívacie právo na náhradné bývanie.

Títo ľudia teda prišli začiatkom týždňa o bývanie. Jediné, čo dokázali urobiť je, že sa „nasťahovali“ na pozemok, na ktorom kedysi stávala už zbúraná bytovka. Tam si roztiahli igelit a teraz bývajú pod ním. Samozrejme, takéto riešenie sa im nepáči a hlučne sa dožadujú, aby im mesto pomohlo.

Mesto však od prípadu dáva ruky preč, hoci Rómovia poukazujú, že v občianskych preukazoch majú stále trvalé bydlisko na Okružnom rade, aj keď ich staré byty tam už dávno nestoja. V každom prípade ide o obyvateľov Komárna. Navyše sme sa včera večer dozvedeli, že medzi nich „pod igelit“ pribudla aj čerstvá mamička, ktorú práve prepustili z pôrodnice aj s bábätkom. Okrem toho sa správajú hlučne, vykonávajú základné biologické potreby v okolí pozemku, na ktorom „bývajú“, čo strpčuje život ľuďom z blízkeho sídliska.

Zdielať na

Najčítanejšie správy