Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Katolícki biskupi odsúdili výstavu so zábermi zo spovedí
Zdielať na

Katolícki biskupi odsúdili výstavu so zábermi zo spovedí

Zdroj: SITA

Nahrávaním spovede sa podľa biskupov porušilo cirkevné právo.

Katolícki biskupi odsúdili výstavu v bratislavskej Open Gallery, na ktorej sú prezentované videonahrávky zo spovedníc. Konferencia biskupov Slovenska (KBS) žiada od galérie ospravedlnenie, nevylučuje ani podanie trestných oznámení. ČTK to povedal hovorca KBS Jozef Kováčik.

Nahrávky autoriek Andrey Chreňovej a Moniky Kováčovej vznikli v spovedniciach v Bratislave a v Trnave, ale aj v Prahe a Brne. Vo svojich "spovediach" hovoria o hriechoch na umeleckých vernisážach či o zosmiešňovaní kresťanstva v modernom umení.

"Táto výstava sa dotýka provokácie v umení. Snaží sa zistiť, aký je vzťah súčasného umenia a súčasnej cirkvi k hriešnosti a hriechom v súčasnom umení," povedala pre Sme.sk kurátorka výstavy Silvia Čúzyová. Zverejnením nahrávok zo spovedníc však bola podľa Kováčika porušená ochrana osobnosti kňazov, autorky podľa neho napríklad porušili zákon, keď spoveď nahrávali bez vedomia kňaza. Nevylúčil preto, že KBS na autorky či galériu podá trestné oznámenia. "Zvažujeme to podľa toho, ako sa vyjadrí Open Gallery. Máme už za sebou konzultáciu s právnikmi," povedal.

Nahrávaním spovede sa podľa Kováčika porušilo aj cirkevné právo. "Ktokoľvek sa pokúsi nahrať sviatosť zmierenia, či už skutočnú alebo fingovanú, tak je na neho priamo vztiahnutá exkomunikácia," povedal. Autorky pre Sme.sk naopak tvrdili, že spovedné tajomstvo je záväzné pre kňazov a nie pre nich.

Cirkev nedávno protestovala aj proti názvu českej výstavy o vplyve bítovej a rockovej hudby na grafický dizajn 60. rokov v Galérii mesta Bratislavy Pápež fajčil trávu. Biskupom sa nepáčilo, že si zvolili za názov výstavy symbol pápeža, ktorý je pre katolíkov veľmi významný. Organizátori výstavy vtedy oponovali, že ide o titul piesne a vystavenej gramofónovej platne Davida Peela súvisiacej s obdobím, ktoré výstava mapovala.

Zdielať na

Najčítanejšie správy