Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
O výhrade vo svedomí je možné diskutovať
Zdielať na

O výhrade vo svedomí je možné diskutovať

Zdroj: SITA

Podľa D. Čaploviča cez zmluvy nie je možné vstupovať do legislatívy

O výhrade vo svedomí je podľa vicepremiéra Dušana Čaploviča možné diskutovať. "Myslím si však, že cez zmluvy nie je možné vstupovať do legislatívy," povedal dnes Čaplovič pre agentúru SITA s tým, že ide o jeho osobný názor a nie postoj vlády.

Čaplovič reagoval na výzvu pápeža Benedikta XVI., ktorý vyzval Slovensko, aby ratifikovalo zmluvu, ktorá obsahuje klauzulu o "výhrade vo svedomí". Podľa Čaploviča je potrebné posúdiť obsah návrhu zmluvy a porovnať ho s európskou legislatívou.

Čaplovič tiež pripomenul postoj Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania, ktorá neodporučila uzavretie zmluvy o výhrade svedomia, pretože podľa učenia evanjelickej cirkvi svedomie nie je právnym pojmom a nie je možné ho právne vyjadriť a definovať. Evanjelici tiež upozornili, že výhradu vo svedomí by bolo možné po schválení zmluvy uplatniť len v rámci vierouky a etiky rímskokatolíckej cirkvi, resp. registrovaných cirkví a náboženských spoločností, nie všeobecne.

Pápež vyzval k prijatiu zmluvy počas prijímania poverovacích listín nového slovenského veľvyslanca pri Svätej stolici Jozefa Draveckého.

Zdielať na

Najčítanejšie správy