Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Vojaci na misiách sa so starým rokom lúčili v službe. Mnohí ďaleko od pevniny
Zdielať na

Vojaci na misiách sa so starým rokom lúčili v službe. Mnohí ďaleko od pevniny

BRATISLAVA / Patria k tým, ktorí tak Vianoce, ako aj vítanie nového roka strávili ďaleko od svojich domov. V zahraničných misiách a operáciách aktuálne pôsobí 257 vojakov. Napriek tomu, že by sa mohlo zdať, že ich Silvester nebol taký veselý ako Slovensku, nie všade to tak bolo.

Cyprus, Bosna a Hercegovina, Golanské výšiny či Afganistan. Tam všade sa popri svojich povinnostiach snažili slovenskí vojaci rozlúčiť so starým rokom a zapriať si do toho nového. Niektorí v službe ďaleko od pevniny, iní spolu so svojimi kolegami z iných zahraničných misií. 

V Bosne si vojaci pochutili na slovenských haluškách. Ich kolegovia na ďalšej zahraničnej misii si poradili aj na lodi. V Afganistane si Slováci navzájom všetko dobré mohli popriať iba prostredníctvom ineternetu či telefónov. "Bohužiaľ, táto operácie nedovoľuje, aby sme sa všetci príslušníci slovenského kontingentu mohli stretnúť, takže v podstate každá skupina oslávila Silvester a príchod nového roka na svojej základni," uviedol Roman Majerčiak. 

No a v prípade spojenia s vojakmi, ktorí sú na Golanských výšinách mohol minister obrany pri otázke, čo je u nich nového, iba sklamane pozrieť na novinárov. Tou podstatnou informáciou od všetkých však bolo, že sú všetci slovenskí vojaci pôsobiaci na zahraničných misiách sú v poriadku. "Pravidelne predkladajú úlohy z misií, či už pozitívne alebo negatívne, no v každom prípade som na nich hrdý," uviedol minister obrany Peter Gajdoš. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy