Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Záchranári sú v Poloninách potrební. Prvý rok sa osvedčili
Zdielať na

Záchranári sú v Poloninách potrební. Prvý rok sa osvedčili

POLONINY / Horskí záchranári v slovensko-ukrajinskom pohraničí majú za sebou prvý rok v profesionálnej službe. Ukázalo sa, že v Poloninách sú mimoriadne potrební. Potvrdili to mnohé úspešné zásahy.

Poloniny susedia s poľskými Bieščadami a tiež s Lužanským národným parkom na Ukrajine. Kým tam majú horskú záchrannú službu podstatne dlhšie, profesionáli v Zboji majú za sebou ešte len prvý rok. "Tento rok bol zvýšený počet turistov, predpoklad asi tak 26 - 27 tisíc turistov," uviedol starosta obce Zboj Ladislav Ladomirjak. 

"Tento rok sa niesol v znamení etablácie v danej oblasti. Zatiaľ sa javí, že tá opodstatnenosť tam určite je," povedal riaditeľ horskej záchrannej služby Jozef Janiga. V službe sú miestni ľudia, ktorí tu vyrástli a oblasť majú dobre zmapovanú. "Majú pohotovostného šoféra, pohotovostného záchranára
budú poskytovať info, čo sa týka schodnosti turistických chodníkov," tvrdí náčelník Hasičského záchrannej služby v Slovenskom raji Ivan Krajčír. 

Do Polonín chodia turisti celoročne. Horskí záchranári pomáhali strateným, no tiež osobám so zraneniami. Turisti terén často podcenia. Išlo o náročné, niekoľko hodinové zásahy. Pri niektorých pomáhali aj hraniční policajti. Na Kremenci hľadali podchladenú a vyčerpanú Belgičanku, no napríklad aj stratených poľských cyklistov, či Češky, ktoré nakoniec našli na úplne inom mieste, než kde sa pôvodne lokalizovali.

Záchranári majú na starosti celé Bukovské vrchy, a to od Osadného až po Kremenec. Horský terén tu má rozlohu 30 000 hektárov. "Pokiaľ sa niečo stane, zatiaľ tieto veci neboli pokryté – dostupnosť techniky, vyškolení ľudia," povedal Mário Perinaj, riaditeľ národného parku Poloniny. Potrebné školenia už absolvovali, no pred sebou majú inú výzvu. Pokiaľ totiž ide o materiálne vybavenie, každá oblasť Slovenska je špecifická.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy