Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovensko má za sebou pomerne pokojný Silvester. V uliciach boli tisícky ľudí
Zdielať na

Slovensko má za sebou pomerne pokojný Silvester. V uliciach boli tisícky ľudí

Archívna reportáž

BRATISLAVA / SIlvester na Slovensku prebiehal pomerne pokojne. V hlavnom meste bolo napriek zákazu počuť pyrotechniku už niekoľko hodín pred polnočným ohňostrojom. V Košiciach vyšlo do ulíc množstvo ľudí, aby spoločne privítali nový rok 2018. Jedno z miest oslavovalo okrem príchodu nového roka aj svoje 770. jubileum.

V hlavnom meste boli súčasťou osláv príchodu nového roka zábava, svetelná architektúra s hudbou a s polnočným ohňostrojom i diskotéka. Posledné sekundy starého roka odrátavala svetelná časomiera na Námestí Ľudovíta Štúra. Bratislavčania a návštevníci mesta od nedeľného večera oslavovali príchod nového roka na Hviezdoslavovom námestí i na Námestí Ľudovíta Štúra v bratislavskom Starom Meste. Po polnoci na brífingu primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal novinárom povedal, že hlavné mesto má za sebou úspešný rok a teší ho, že ľudia prišli do mesta oslavovať. „Do tohto roku chcem Bratislavčanom popriať veľa zdravia a spokojnosti. Aby sme žili pokojné životy a aby sme spolupracovali na zlepšovaní Bratislavy,“ povedal primátor. 

Koncerty hudobných skupín počas silvestrovskej noci v Bratislave tento rok neboli. Ľudí chceli organizátori do ulíc nalákať na svetelno-hudobnú show. Ohňostroj spustili z lode na Dunaji o polnoci. Novinkou je, že prvýkrát od roku 1998 ostal počas silvestrovskej noci na Hlavnom námestí vianočný stromček, ktorý v minulosti hneď po vianočných sviatkoch odniesli, pretože prekážal pri stavbe silvestrovského pódia.

Na košickej Hlavnej ulici sa lúčilo so starým rokom a vítalo nový rok 2018 niekoľko tisíc ľudí. Košičania mali na Hlavnej ulici program už od desiatej, ktorý vyvrcholil príhovorom košického viceprimátora Martina Petrušku a veľkým ohňostrojom. Ako je už tradíciou, Petruško navštívil večer o desiatej aj pracovníkov spoločnosti U.S. Steel Košice.

V príhovore uviedol, že z jeho pohľadu bol rok 2017 náročný a hektický. „Do nového roku všetkým Košičanom želám hlavne veľa zdravia, šťastia, veľa lásky a pozitívnej energie, a aby im rok 2018 vyšiel podľa ich predstáv,“ povedal Petruško. Hovorkyňa košickej univerzitnej nemocnice Ivana Stašková informovala, že v pôrodnici na Rastislavovej ulici sa v prvej minúte nového roka narodilo prvé novoročné bábätko. Volá sa Šimon, má 3190 g a 50 cm. Obaja - mamička aj bábätko sú v poriadku. 

Na Divadelnom námestí v Martine privítali nový rok aj ohňostrojom, v Žiline odpália novoročný ohňostroj až v pondelok večer. V sychravom počasí sa na hlavnom martinskom námestí zišlo asi tristo ľudí. Mesto pre novoročné oslavy posilnilo aj spoje MHD. V Žiline sa pre podvečerný novoročný ohňostroj rozhodli na základe podnetov od ľudí. „Podnety sa týkali najmä neskorej hodiny. Ľudia zvyčajne na polnočný prípitok počkajú doma v kruhu rodiny. Chceli sme teda vyjsť občanom v ústrety a umožniť sledovanie ohňostroja aj menším deťom či starším ľuďom. Minulý rok sa nám to osvedčilo,“ vysvetlil žilinský primátor Igor Choma. Novoročný ohňostroj odpália v pondelok 1. januára o 18:00 zo strechy mestského divadla, vidieť by ho teda malo byť aj z Mariánskeho a aj z Hlinkovho námestia. Na Mariánskom námestí sú od začiatku decembra tradičné vianočné trhy, tie budú otvorené do utorka 2. januára.

Aj na Svätoplukovo námestie prišlo privítať nový rok 2018 niekoľko stoviek Nitranov. Tohtoročné silvestrovské oslavy sa oficiálne začali o 23:00 a od minulých rokov sa neodlišovali. Námestie sa zaplnilo až krátko pred polnocou. Ľudia zväčša oslavovali v podnikoch v centre mesta, ktoré praskali vo švíkoch a na námestie prišli hlavne na ohňostroj. Na poriadok dohliadali mestskí aj štátni policajti, riešili drobné potýčky. Tohtoročnou novinkou bolo obmedzenie pyrotechniky len na štyri hodiny posledného dňa v roku - od 22:00 do 2:00. Nitrania však zákaz príliš nedodržiavali. Výbuchy pyrotechniky bolo počuť prakticky bez prestania už od popoludnia v centre mesta aj na sídliskách.

V Prešove oslavovali aj jubileum, Trnava bez programu

Rozlúčku s jubilejným rokom, v ktorom si mesto Prešov pripomenulo 770. výročie prvej písomnej zmienky a príchod Nového roka, oslávili tisícky Prešovčanov už tradične v centre mesta. Ľudia mohli v posledných hodinách roka opäť využiť obnovenú tradíciu otvorených brán radnice a prísť si slávnostnú atmosféru vychutnať do jej priestorov. Primátorka mesta Andrea Turčanová prijala na radnici poslancov, zamestnancov úradu i obyvateľov, ktorí sa rozhodli zaželať si všetko dobré v nastávajúcom roku. Po privítaní roku 2018 nechýbal slávnostný prípitok a prvá žena mesta následne vo svojom novoročnom príhovore najprv zhodnotila starý rok a v tom novom zaželala obyvateľom mesta všetko dobré. Rok 2017 pritom označila ako rok vydarený. 

Trnavčania privítali nový rok ohňostrojom v centre mesta. Ľudia prišli na Trojičné námestie napriek tomu, že tu nebol žiadny ďalší program. Zážitok z polnočného ohňostroja, rovnako ako z ohňostroja odpáleného už o 18:00, ovplyvnila pomerne hustá hmla. V centre mesta sa o polnoci zišli prevažne mladí ľudia. Sťažovali sa však na chýbajúcu hudbu, chýbalo im aj tradičné odrátavanie posledných sekúnd starého roka. Radnica totiž okrem dvoch ohňostrojov neorganizovala žiadny ďalší program.

Hasiči zasahovali pri 17 prípadoch

Hasiči absolvovali počas posledných 24 hodín 129 výjazdov. Najčastejšie zasahovali pri technických udalostiach rôzneho charakteru, 42-krát zasahovali pri dopravných nehodách, k požiarom boli vyslaní v 41 prípadoch, pri ekologickej udalosti zasahovali raz. Z celkového počtu požiarov bolo 21 spôsobených zábavnou pyrotechnikou, pričom najviac takýchto požiarov vzniklo v Bratislavskom kraji. Oproti minuloročnému Silvestru klesol počet požiarov o 27, naopak stúpol počet výjazdov k technickým udalostiam, a to až o 48 prípadov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy