Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Sme: Zákazku za miliardu získa firma, ktorá dala peniaze Smeru
Zdielať na

Sme: Zákazku za miliardu získa firma, ktorá dala peniaze Smeru

Bez verejnej súťaže chce ministerstvo obrany prideliť zákazku firme, od ktorej Smer dostal 200 tisíc korún.

Ministerstvo obrany chce bez verejnej súťaže prideliť zákazku za takmer miliardu korún firme, ktorej majiteľ v roku 2001 venoval vládnemu Smeru-SD 200.000 korún. Firma Ikores Slovakia by mala postaviť nový vojenský archív v Trnave. Napísal to dnes denník Sme.

Ministerstvo sa bránilo, že sponzorstvo nehralo pri výbere spoločnosti žiadnu úlohu a s firmou spolupracovali aj predchádzajúci ministri. Zákazku musí ešte odsúhlasiť vláda.

Denník pripomenul, že nominantom Smeru-SD je aj minister obrany František Kašický. "S touto firmou máme dobré skúsenosti, v rezorte obrany realizovala viacero zákaziek," povedal denníku člen výberovej komisie ministerstva Miroslav Javor.

Podozrenia z klientelizmu odmietol aj minister Kašický. Jeho hovorca Vladimír Gemela však podľa Sme nevysvetlil, prečo ministerstvo nevypísalo verejnú súťaž.    

Majiteľa Ikoresu Jozefa Kopeckého sa Sme nepodarilo zastihnúť. Rozhodnutie ministerstva kritizovali viacerí opoziční poslanci. "Ukazuje sa, že táto vláda prideľuje nielen dotácie, ale aj zákazky len privilegovaným," tvrdil bývalý minister obrany z opozičnej SDKÚ-DS Martin Fedor.

"Keby vypísali verejnú súťaž, možno by to vyšlo lacnejšie," reagoval poslanec SMK Béla Bugár.

Sme pripomenulo, že spoločnosť dostala zákazku aj od ministerstva financií, ktoré vedie ďalší nominant Smeru-SD Ján Počiatek. V tom prípade išlo o zákazku na rekonštrukciu hraničného priechodu vo Vyšnom Nemeckom za 150 miliónov korún.

Zdielať na

Najčítanejšie správy