Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Skalické dni prinesú remeslá, trdelník i hokej
Zdielať na

Skalické dni prinesú remeslá, trdelník i hokej

Zdroj: www.skalickedni.sk.

K skalickej tradícii však patrí aj hokej, ktorý nedávno posilnil jeden z najznámejších skalických rodákov Žigmund Pálfy.

Skalické dni, ktoré sa uskutočnia od 14. do 16. septembra v centre mesta Skalica, prinesú tri dni plné tradičných remesiel, hudby, trdelníka a burčiaku. K skalickej tradícii však patrí aj hokej, ktorý nedávno posilnil jeden z najznámejších skalických rodákov Žigmund Pálfy.

Tento rok má Skalica ambíciu ponúknuť svojim návštevníkom najväčší historický remeselný jarmok na Slovensku, ktorého súčasťou budú aj ukážky a predaj tradičnej remeselnej tvorby. Počas jarmoku si môžu návštevníci pozrieť historické pamiatky, do ktorých bude od 14:00 do 18:00 v piatok a nedeľu a od 10:00 do 14:00 v sobotu vstup zdarma aj s lektorom. Počas sobotného popoludnia sa uskutoční aj prehliadka celého Mlyna bratov Pilárikových.

Historické bojové hry sa budú odohrávať v stredovekom vojenskom tábore. Do histórie mesta Skalica sa zapísal aj hokej. V sobotu o 17:00 sa na zimnom štadióne uskutoční extraligový zápas Skalica - Košice. Počas všetkých troch dní bude fungovať v Turistickej informačnej kancelárii za symbolický poplatok úschovňa batožín. Pre rodiny s malými deťmi pripravia organizátori detský kútik a stan na prebaľovanie a dojčenie.

Počas Skalických dní bude do historického centra platený vstup. Na návštevníkov budú čakať remeselníci v rovnakých, dobovo vyzdobených stánkoch, kde budú predávať len po domácky vyrobený tovar. Organizátori budú vo zvýšenej miere dbať o čistotu stánkov s občerstvením, v ktorých budú predávajúci výlučne v kuchárskom bielom.

www.zuzanasmatanova.sk/

Na Veľkej scéne, ktorá bude určená predovšetkým mladšiemu publiku, sa v piatok predstaví Zuzana Smatanová, v sobotu Polemic, Peter Cmorik, Janko Slezák a v nedeľu Pavol Hammel či SĽUK. V sobotu a nedeľu sa na Ľudovú scénu postavia Záhorácki muzikanti, DH Skaličané, CH Skaličan či Jožka Šmukař s cimbalovou muzikou. Pripravená bude aj Folková scéna, ktorá sa v nedeľu premení na Detskú scénu. Z folkových kapiel sa predstavia Veslári, Rovnátka, Tajf, Oli&Lu, ZA či Jablkoň.

V priebehu troch dní vystúpi vyše 80 interpretov a hudobných telies. Medzi jednotlivými koncertmi pripravujú organizátori množstvo súťaží o malé i hodnotné ceny. V sobotu sa môžu návštevníci tešiť na dva historické sprievody mestom, pričom večerný osvetlí ulice mesta pochodňami. Po ňom sa môžu najvytrvalejší návštevníci zúčastniť na upálení čarodejnice.

Sprievodné podujatia sa budú venovať aj výtvarnému umeniu. V Dome kultúry sa uskutoční výstava Třebíz vo fotografii, v Záhorskom múzeu vernisáž výstavy Imaginácie Edity Balážovej, ktorá sa venuje umeleckej keramike.

V piatok sa uskutoční v Záhorskom múzeu Deň otvorených dverí. Slobodné kráľovské mesto si cez víkend pripomenie 635 výročie svojho povýšenia. Výsady slobodného kráľovského mesta získala Skalica 6. októbra 1372 od uhorského kráľa Ľudovíta I., originál privilégnej listiny sa však nezachoval. Mesto získalo právo postaviť hradby, obyvatelia boli oslobodení od daní a iných poplatkov a za tovar nemuseli platiť tridsiatok ani mýto v celom kráľovstve. Jarmočné právo sa stalo každoročne dodržiavanou tradíciou. Primátor mesta Skalica Stanislav Chovanec v sobotu symbolicky prevezme pri príležitosti 635. výročia povýšenia Skalice na slobodné kráľovské mesto úradné listiny.

Viac informácií sa nachádza na www.skalickedni.sk.

Zdielať na

Najčítanejšie správy