Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Najprísnejšie strážená hranica migrantov nezastavila. Na Slovensku sú aj vďaka prevádzačom
Zdielať na

Najprísnejšie strážená hranica migrantov nezastavila. Na Slovensku sú aj vďaka prevádzačom

SOBRANCE / Za posledných päť rokov k nám cez slovensko-ukrajinskú hraniu nelegálne prechádzalo stále menej a menej migrantov. V roku 2017 sa to ale zmenilo. Ilegálnych migrantov na Slovensko prišlo viac. Cez najprísnejšie stráženú hranicu Schengenu sa im podarilo prejsť aj vďaka prevádzačom.

Štatistiky hraničných policajtov hovoria, že najčastejšie ide o mužov vo veku 20 – 40 rokov. Čo sa týka národností, v roku 2017 top 5 tvoria Viatnamci, Ukrajinci, Indovia, Turci a Sýrčania. "V roku 2016 to bolo 132 osôb, ktoré neoprávnene prekročili vonkajšiu hranicu, v roku 2015 208 osôb," informuje hovorkyňa Agnesa Kopernická z Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície. 

Cieľom nelegálnych migrantov sú najmä ekonomicky silnejšie krajiny Európskej únie. Cesta k nim ale vedie často cez zelenú, slovensko-ukrajinskú hranicu. Hoci posledných päť rokov prevládala tendencia poklesu počtu nelegálnych migrantov, v roku 2017 to neplatilo. Prišlo ich o sto viac ako vlani. Pomáhajú im pri tom často prevádzači. Traja Ukrajinci tak v júni nelegálne previedli desiatich ľudí. 

Nerobia to samozrejme zadarmo. "Za sľúbenú finančnú odmenu vo výške 5 000 dolárov mali previezť cez územie Slovenskej republiky desiatich nelegálnych migrantov bez dokladov totožnosti," uvádza policajná hovorkyňa Denisa Baloghová. 

V roku 2017 sa najprísnejšie stráženú hranicu Schengenu podarilo prekonať bezmála 250 migrantom. Neznamená to ale, že všetci na Slovensku zostali. Väčšina z nich bola administratívne z nášho územia vyhostená. O azyl u nás požiadala iba jedna osoba.

Na Slovensku školu navštevuje aj niekoľko detí migrantov: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy