Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Divadlo Jána Palárika dnes otvára 34. sezónu
Zdielať na

Divadlo Jána Palárika dnes otvára 34. sezónu

Zdroj: redakcia

V novej sezóne pripravilo divadlo šesť premiér.

Predstavením Všetko o mužoch dnes o 19:00 otvorí Divadlo Jána Palárika v Trnave svoju 34. sezónu. Hra z pera známeho chorvátskeho dramatika Mira Gavrana, ktorá mala premiéru minulú sezónu, má u trnavského publika veľký úspech.

Zobrazuje svet mužov prostredníctvom piatich príbehov. V nich sa objavujú traja herci - Peter Kočiš, Gregor Hološka a Jozef Bujdák. Režisérom hry je Michal Babiak, ktorý chce publiku odhaliť skrytú tvár mužov, vrátane intímnych duševných zákutí. V predstavení sa striedajú komické i vážne situácie. Nechýbajú ani ľúbostné pletky. Hra vznikla na motívy rovnako úspešnej hry Všetko o ženách, ktorá sa niekoľko sezón pravidelne vyskytuje v repertoári divadla.

V novej sezóne pripravilo divadlo šesť premiér. Ako prvú uvedie 30. septembra rozprávku Ostrov pokladov od Jána Uličianskeho, režisérom je Ladislav Kočan. Ústrednú hrdinku si zahrá kráľovná Regína, ktorá stále sníva o ďalekých krajinách a neuskutočnených dobrodružstvách. Satirický obraz dnešného sveta divákom ponúkne ďalšia hra s názvom Bola raz jedna dedina. Napísal ju trnavský autor Milan Jedlička, réžiu má na starosti Michal Babiak. Hra pranieruje najčastejšie mravné a bytostné neduhy. Divadlo ju uvedie 13. októbra.

Ďalšou novinkou bude inscenácia románu Julesa Verna nazvaná Tajomstvo pralesa alebo 800 míľ po Amazonke. Farmár - dobrodruh sa v nej aj s rodinou vydá na dlhú cestu po Amazonke na dcérinu svadbu. Režisér Viktor Kollár do predstavenia zakomponoval exotický prales s dlhoprstými opicami a nevynechal ani domorodých Indiánov. Premiéru odohrajú 30. novembra.

Prvou novinkou v roku 2008 bude 9. februára komédia Vidiecky turizmus. Jej tvorcom je slovinský dramatik Vinko Möderndorfer. Réžie sa ujal Michal Babiak, ktorý publiku poodhalí praktiky novodobého podnikania ako aj odvrátenú stránku boja s mafiou. Piata hra Balkón inšpirovaná dielom francúzskeho spisovateľa Jeana Geneta vznikla pod vedením Viktora Kollára. Premiéra príbehu o moci, peniazoch a ovládaní je v programe 5. apríla.

Novinky tejto sezóny uzavrie hra španielskeho barokového autora Pedra Calderóna de la Barcu nazvaná Život je sen. Príbeh o osobnej slobode a moci vlastného rozhodovania režíroval Michal Babiak. Premiéru diváci uvidia 31. mája.



Zdielať na

Najčítanejšie správy