Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Diviaky mu ničia pozemok. Kým ho nenapadnú, nedá sa s tým nič robiť
Zdielať na

Diviaky mu ničia pozemok. Kým ho nenapadnú, nedá sa s tým nič robiť

PREŠOV / Obyvatelia Chalupkovej ulice v Prešove nevedia spať. Do záhrad a dvorov im chodia nepozvaní hostia. Diviaky ryjú v záhradách a útočia na domáce zvieratá, či dokonca na ľudí. Poľovníci ich môžu loviť iba v revíri, policajti zas môžu strieľať, až keď ide o život.

Statné diviaky chodia do záhrad večer, čo večer. Niekedy aj niekoľkokrát. Ani plot pre ne nepredstavuje absolútne žiadnu prekážku: "Ja som videl na vlastné oči ako utekali. To sa rozbehne proti pletivu a letí ako duch," hovorí majiteľ záhrady Tibor Baldovič.

Pán Tibor už je s trpezlivosťou v koncoch. Diviaky chodia k nemu na návštevu už od polovice decembra. Útočia na jeho psa a obrátili sa aj proti nemu. Mali takú trúfalosť, že raz otvoril po zotmení dvere a diviaky stáli na prahu jeho domu. "Poľovník mi povedal, že oni chcú zožrať psa. Že mi ho zožerú, keď sa dostanú k nemu," obáva sa Baldovič.

Diviaky sa podľa poľovníkov usadili v bývalom záhradkárskom podniku. Zábery, ktoré nakrútil jeho sused na mobil po tom, ako ho diviaky zahnali so psom z vlastnej záhrady za bránu do dvora: "V jednej chvíli to vyzeralo tak, že sa pustia do toho plota, lebo on na nich brechal," povedal majiteľ záhrady Ján Komár.

Mestská časť Prešova je len kúsok od jedného z prešovských sídlisk. Domáci sú zúfalí. Už niekoľkokrát volali políciu. No medzitým stále diviaky odišli. Zasiahnuť však môžu, až keby dochádzalo k ohrozeniu života alebo zdravia: "V prípade, že by diviaky niekoho napádali, policajti, či naši alebo štátni, sú oprávnení použiť služobnú zbraň, lebo jedná sa o krajnú núdzu," uviedol náčelník Mestskej polície Ján Andrejko.

S problémom ich preto odporúčali na príslušné poľovnícke združenie. To však tvrdí, že má zviazané ruky. Loviť v intraviláne podľa zákona nemôžu: "Viete si predstaviť, že keby som vystrelil niekde, náhodou poraním nejakého diviaka a ten tam začne behať pomedzi domy. Dvesto metrov od najbližšieho obývaného domu môžeme poľovať," informoval predseda poľovníckeho združenia Peter Žula.

"Okresný úrad odporúča sťažovateľom, aby apelovali na vlastníkov okolitých nepoľovných pozemkov medzi ktorých patrí aj mesto Prešov aby dané pozemky (bývalé skleníky) dali do stavu zodpovedajúcemu zápisu katastri a tým sa odstráni problém zdržiavania sa divej zveri v blízkosti ľudských obydlí," poskytol stanovisko pozemkový a lesný odbor OÚ Prešov. "Dobrovoľne sa asi musím dať zraniť divou sviňou a vtedy sa zákony v momente zmenia a prídu ich odstreliť," dodal na záver Baldovič.

V Strážove už obyvateľom mesta diviaky prerastajú cez hlavu. Samospráva ich problém tiež nevie riešiť. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy