Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nie všetci môžu tráviť Vianoce doma. Tento problém majú aj malí pacienti
Zdielať na

Nie všetci môžu tráviť Vianoce doma. Tento problém majú aj malí pacienti

Bratislava - Nie všetci môžu tráviť najkrajšie sviatky v roku doma v kruhu svojej rodiny. Sú prípady, kedy sa to týka aj tých najzraniteľnejších stvorení - detí. Mnohé z nich totiž trávia Vianoce v nemocnici.

V Detskej fakultnej nemocnici v Bratislave aj počas Štedrého dňa ošetrovali mnohých malých pacientov. "Počas vianočných sviatkov hospitalizujeme okolo 90 detí v našej nemocnici" približuje hovorkyňa nemocnice Dana Kamenická. Na klinike detskej hematológie a onkológie sa lekári snažili prepustiť každé dieťa, ktoré mohlo ísť aspoň na jeden jediný deň domov. Z opustenia nemocničnej izby sa tešia nielen deti, ale aj ich rodičia. "Sme veľmi radi, lebo predsa len, doma je doma," hovorí šťastný otec malej pacientky. 

"Zostávajú tu len tie deti, ktoré tu naozaj nevyhnutne musia byť. Tých, ktorých sme mohli, sme prepustili domov, niektorých naozaj len na jeden deň," hovorí prednostka kliniky detskej hematológie a onkológie Lekárskej fakulty UK a DFNsP Alexandra Kolenová. Iné deti, naopak, musia v nemocnici zostať. Ich rodičia ale tvrdia, že radšej strávia jedny vianoce v nemocnici, aby tie ďalšie už mohli byť doma. "Radšej sme tu v nemocnici, keby sa niečo stalo," vysvetľuje mama malého pacienta.

Na oddelení chirurgie niektoré deti čakali, či nakoniec štedrovečernú večeru zjedia doma. "Náhodne prehltla zo sluchátka baterku. Našťastie nebola v žalúdku, takže čakám," hovorí mamička malej pacientky s načúvacím zariadením. 

Nemocnica sa každoročne cez Vianoce snaží na jednotlivých oddeleniach podľa kapacitných možností vyhradiť deťom jednu izbu. "Vždy sa snažíme, aby na izbe bolo len jedno dieťa, aby boli v kruhu svojej rodiny a aby sa ten štedrý večer čo najviac podobal tomu, aký by zažili doma," dodáva Kamenická. Aj štedrovečerné menu v nemocnici má pripomínať jedlo z domu. "Ryba, kapustnica, zemiakový šalát, oblátky, med, koláčiky, či ovocie," približuje Kamenická. 

Aj niektorí väzni mohli na Vianoce vymeniť mreže za domáce prostredie. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy