Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slováci žijú na nemeckej bojovej lodi v stiesnených podmienkach
Zdielať na

Slováci žijú na nemeckej bojovej lodi v stiesnených podmienkach

CATANIA / V zimnom období klesá počet utečencov, ktorí sa pokúšajú dostať do Európy cez Stredozemné more. Stále sa ale nájdu takí, ktorí riskujú životy na preťažených loďkách. Desať slovenských vojakov v rámci európskej misie ako prví vstupujú na palubu podozrivých lodí.

Naši vojaci slúžia na juhu Talianska v rámci celoeurópskej námornej operácie. Tá bola pomenovaná po dievčatku, ktoré sa narodilo somálskej matke na palube nemeckej lode a dostalo meno Sophia. Pred Vianocami našich vojakov navštívil minister obrany.

Loď je dlhá 140 metrov a poskytuje dočasný domov pre 243 členov posádky.  "Od polovice augusta sme mali sedem záchranných akcií na mori, zatiaľ poslednú minulý týždeň, s približne 120 utečencami. Slováci boli na palube ako prví. Všetko prebiehalo pokojne," uviedol hovorca nemeckej posádky Helge Adrians. 

Veliteľ fregaty je veľmi spokojný s prácou Slovákov, ktorí na rýchlych člnoch kontrolujú podozrivé plavidlá ako prví. "Poďakovať za ich zodpovednú a náročnú prácu na mori, kde sú podmienky úplne iné ako na súši. Sú tu veľmi stiesnené podmienky na plnenie úloh. V malinkej kajute sú natesno všetci štyria," povedal slovenský minister obrany Peter Gajdoš. 

Vo vnútri mohutnej lode je naozaj tesno. "Pre mňa najťažší je samotný život na lodi, ktorý je veľmi limitovaný malými, až miniatúrnymi priestormi, žiadne súkromie. Tá loď sa s vami stále hýbe, hojdáte sa na záchode, v sprche, pri obede, jednoducho stále," uviedol jeden z vojakov. 

Ďalších desať príslušníkov našej vojenskej polície príde vystriedať túto skupinu už v januári. Naši tu teda strávia Vianoce, ku ktorým im trochu predčasne priniesol minister stromček aj darčeky. Posádka sa snaží oživiť si pobyt na bojovej lodi rôznymi aktivitami - napríklad vo štvrtok ich čaká súťaž o najškaredší vianočný sveter.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy