Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Na východe Slovenska hrozia povodne. SHMÚ vydal výstrahy pre tieto okresy
Zdielať na

Na východe Slovenska hrozia povodne. SHMÚ vydal výstrahy pre tieto okresy

BRATISLAVA / Slovenský hydrometeorologický ústav vydal v sobotu viaceré hydrologické výstrahy. Na svojej webovej stránke upozorňuje pred povodňami. Jedná sa konkrétne o východ Slovenska.

Slovenský hydrometeorologický ústav upozorňuje na svojej stránke pred povodňami. SHMÚ vydalo výstrahu 1. stupňa pre Humenné a Sninu. Táto výstraha platí do soboty 16. decembra do 19:00.

Upozornenie 2. stupňa platí pre Michalovce a Trebišov a Rožňavu. Táto výstraha platí až do nedele 17. decembra do 10-tej hodiny dopoludnia.

Najhoršia situácia je v okrese Sobrance, kde SHMÚ vydal najvyšiu výstrahu - 3. stupňa. Táto výstraha platí tiež do nedele 17. decembra do 10-tej hodiny dopoludnia.

Ako SHMÚ pripomína, pri dosiahnutí hladiny zodpovedajúcej stupňu povodňovej aktivity a pri vydaní
výstrahy na nebezpečenstvo povodne neodporúčajú využívať tok na rekreačnú plavbu.

SHMÚ na svojej stránke tiež vysvetľuje, že nebezpečenstvo povodne je situácia charakterizovaná najmä možnosťou výskytu extrémnych zrážok, náhleho topenia snehu alebo rýchleho stúpania hladín vo vodných tokoch, rýchlym stúpaním hladiny vody alebo prietoku vo vodnom toku, pri ktorom sa očakáva dosiahnutie stupňov povodňovej aktivity.

Stupne výstrah: 

SHMÚ

​Zhoršená povodňová situácia

Povodňová situácia v Košickom kraji sa oproti dnešnému ránu popoludní zhoršila. Ako informuje stránka SHMÚ druhý stupeň povodňovej aktivity je na riekach Latorica, Laborec, Uh a na Bodrogu, ktoré pretekajú okresmi Michalovce a Trebišov, kde platí výstraha druhého stupňa. SHMÚ dnes od druhej popoludní vydal pre okres Sobrance výstrahu 3. stupňa. Prvý stupeň povodňovej aktivity je na riečke Roňava pri Michaľanoch v Trebišovskom okrese.

Dynamická situácia je najmä na rieke Uh, ktorá priteká z Ukrajiny. Kým dnes ráno o piatej jej hladina pri Lekárovciach dosahovala len prvý stupeň a výšku 618 cm, o druhej popoludní sa výška hladiny pohybovala na úrovni 775 cm, pričom je predpoklad, že bude ďalej stúpať a dosiahne tretí stupeň. Podľa modelovej predpovede by Uh mal kulminovať pred polnocou a hladina by mala dosiahnuť približne 886 cm. Mierne stúpajúci trend vykazuje aj hladina Laborca pri Ižkovciach, ktorá dosahovala o druhej popoludní 711 cm. Na Latorici pri Veľkých Kapušanoch a Bodrogu pri Strede nad Bodrogom by mali hladiny stúpať len veľmi mierne a podľa modelovoej predpovede by nemali dosiahnuť tretí stupeň.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy