Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Hlavná stanica v Bratislave zmení svoj vzhľad. Do parády si ju vzali slovenské železnice
Zdielať na

Hlavná stanica v Bratislave zmení svoj vzhľad. Do parády si ju vzali slovenské železnice

BRATISLAVA / Hlavnú železničnú stanicu v Bratislave budú rekonštruovať samotní železničiari. Pôvodne sľubovanú veľkú rekonštrukciu investor za šesť rokov nezrealizoval. Železnice tak berú prestavbu do vlastných rúk.

Železnice sa rozhodli pre menšie úpravy vo svojej réžii za približne 2,3 milióna eur. Na mieste bývalej reštaurácie, ktorá bola dlhodobo zatvorená, vznikne úplne nová čakáreň a predajné kasy. Celá miestnosť dostane úplne nový, moderný rozmer a zachované zostanú jedine stĺpy, ktoré sú staré viac ako 100 rokov.

Novinkou bude aj zrekonštruovaný podchod pre cestujúcich, ktorý doposiaľ mohol vidieť iba služobní personál a hendikepovaní cestujúci, ktorí sa tadiaľ dostávali na svoje nástupištia. "Tento podchod chceme prerobiť tak, aby bol prístupný verejnosti, a aby ho následne mohli využívať či už mamičky s kočíkmi, alebo cestujúci s ťažkou batožinou," uviedol generálny riaditeľ slovenských železníc Martin Erdössy. 

Tieto rekonštrukcie budú stáť približne 2,3 milióna a hotové majú byť najneskôr do júla budúceho roka. Novinkou, ktorá je citeľná už teraz, je zvýšená bezpečnosť. V priestoroch stanice funguje od šiesteho decembra súkromná SBS. "Pred tým sme mávali v čakárni ráno okolo 20-30 bezdomovcov, teraz sú tam obyčajní cestujúci," povedal prednosta stanice Pavol Országh. 

Tieto zmeny viacerí cestujúci síce oceňujú, no zhodli sa na tom, že samotný vizuál stanice nášho hlavného mesta nie je najlepšou vizitkou. "To, ako budeme so stanicou pokračovať ďalej rozhodneme na základe nejakých analýz a možností ako pokračovať. Partnerstvo s niekým je jedna z možností. Budeme to analyzovať a konzultovať aj s ministerstvom," tvrdí Erdössy.

Aj takto vyzerala bratislavská železničná stanica pred istým časom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy