Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Detská fakultná nemocnica na Kramároch sa zmení. Chce konkurovať západným krajinám
Zdielať na

Detská fakultná nemocnica na Kramároch sa zmení. Chce konkurovať západným krajinám

BRATISLAVA / K národným ústavom pribudne ďalší. Detská fakultná nemocnica s poliklinikou na bratislavských Kramároch začína s transformáciou na Národný ústav detských chorôb. Vytvoriť chcú špecializované centrá pre najzávažnejšie detské ochorenia, ktoré budú slúžiť pacientom z celého Slovenska. Konkurovať okolitým európskym štátom vraj budú novými prístrojmi či posilneným personálom.

Detská fakultná nemocnica s poliklinikou je už dnes koncovou nemocnicou pre celé Slovensko, postupne budú pribúdať ďalšie špecializované oddelenia.

Národné ústavy sa v poskytovaní zdravotnej starostlivosti od nemocníc líšia. Poskytujú totiž zdravotnú starostlivosť pacientom s najťažšími komplikáciami, zavádzajú inovatívne postupy diagnostiky či liečby, vychovávajú mladých medikov no a tým najväčším plusom je vysoký počet rôznych špecializácii pod jednou strechou. To všetko v skutočne reprezentatívnych priestoroch.

"Chcem, aby sme aj detským pacientom poskytovali tú najlepšiu a najodbornejšiu starostlivosť a aby práve Kramáre, ktoré sú najväčšou nemocnicou, boli prestížnym ústavom," vysvetľuje minister zdravotníctva Tomáš Drucker. 

Pozrite si pracoviská a centrá,  ktoré v priebehu piatich rokov ešte vzniknú:

"Už v januári otvoríme centrum pre deti s poruchami sluchu. Zameráme sa na starostlivosť ako prevenciu už pre matky, teda detí v bruchu, pretože predčasne narodené deti majú zdravotné problémy po celý život. Vybudovať ako prvý chceme nový urgentný príjem," informuje Ladislav Kužela, generálny riaditeľ nemocnice. 

Vzniknú tam tiež ubytovacie kapacity, konkrétne 10 dvojizbových bytov a 20 izieb s dvojlôžkom. Financie našli cez pacientské centrá a s tým aj sponzora v Amerike. Financovať transformáciu z nemocnice na národný ústav bude ministerstvo zdravotníctva. "V prvej etape je vyčlenených 15 miliónov eur. Nevieme to ešte vyčísliť pretože sa to tvorí postupne," dodáva Kužela. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy