Oblačno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Saudská Arábia prekvapuje. Najprv povolili ženám šoférovať, teraz po 35 rokoch otvárajú kiná
Zdielať na

Saudská Arábia prekvapuje. Najprv povolili ženám šoférovať, teraz po 35 rokoch otvárajú kiná

Archívna reportáž

RIJÁD / Saudská Arábia zrejme prechádza zmenami. Pred istým časom vytvorila plán, ktorý má tamojšej ekonomike pomôcť zbaviť sa závislosti na rope. Pred nedávnom krajina oznámila, že začne vydávať turistické víza a zmierni tamojšiu extrémistickú ideológiu, no a najnovšie zmenila zákaz, ktorý v krajine platí 35 rokov.

Saudská Arábia sa rozhodla, že od začiatku budúceho roka udelí licencie komerčným kinám. Vo svojom prehlásení to v pondelok uviedol minister kultúry a informácií Awwas Alawwad. Očakáva sa, že dvere do prvých kín sa otvoria už v marci.

Ako uvádza portál IDnes.cz, Saudská Arábia prechádza ekonomickou generálkou podľa plánu, ktorý sa nazýva Vision 2030. Plán obsahuje zmeny, ktoré by saudskej ekonomike pomohli znížiť závislosť na rope. 

Vláda teda dúfa, že otvorenie kinosál bude fungovať ako katalyzátor hospodárskeho rastu - pomôže vytvoriť nové pracovné príležitosti a poskytne saudským občanom viac možností na zábavu. Obyvatelia Saudskej Arábie totiž pre nedostatok zábavných atrakcií trávia dovolenku a voľný čas mimo hraníc svojej krajiny. Podľa vlády by práve to, že by občania trávili čas doma mohlo pomôcť aj ekonomike - utrácali by totiž na domácom trhu.

Investície do cestovného ruchu

Vládnuci korunný princ Mohammed Bin Salman sľúbil, že do krajiny privedie umiernenejší islam. Ženy už teraz majú právo šoférovať a od budúceho roku budú môcť vstúpiť do najväčších športovných miest v krajine. Ministerstvo kultúry uviedlo, že do roku 2030 plánuje mať 3000 kinosál s viac ako 2000 obrazovkami. Zatiaľ je otázne, ktoré filmové žánre sa budú vysielať a či budú môcť ženy a muži pozerať filmy spoločne. 

Podľa plánuje Vision 2030 chce Saudská Arábia investovať do zábavných projektov a revitalizovať sektor cestovného ruchu miliardami dolárov. Vláda dúfa, že otvorením kinosál zaistí ekonomike aspoň 24 miliard dolárov a vytvorí desiatky tisíc pracovných miest. 

​Niektoré veci sa ale nemenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy