Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Tatrami sa prehnal orkán. Záchranári varujú pred turistikou
Zdielať na

Tatrami sa prehnal orkán. Záchranári varujú pred turistikou

TATRY / Silný nárazový vietor sa postaral hasičom o rušný nedeľný večer najmä na strednom a východnom Slovensku. Na Chopku vietor dokonca vyčíňal tak, že dosiahol silu orkánu. K tomu sa pridala aj mrznúca hmla a takmer nulová dohľadnosť. Teplota tam klesla na -14,5 stupňa Celzia.

Horskí záchranári varujú pred návštevou hôr. Do utorka má byť totiž vo vyšších horských polohách mimoriadne zlá poveternostná situácia. "Postupne sa začala zvyšovať sila vetra, mali sme tam až nejakých 100 kilometrov za hodinu a dnes to pretrvávalo," povedal Anton Sedlák zo Strediska lavínovej prevencie HZS.

Záchranári vyzývajú návštevníkov, aby si túru v týchto dňoch odpustili, meteorológovia tam totiž vyhlásili až tretí stupeň výstrahy pred vetrom. "Tretí stupeň platí pre Východné, Nízke a Západné Tatry a druhý stupeň sú všetky ostatné pohoria, a celé Slovensko je prvý stupeň výstrahy pred vetrom," konkretizoval Sedlák.

Znižuje sa viditeľnosť, fúka silný vietor, sneží a hrozí aj pád lavín. "Tvoria sa dosky, snehové vankúše, pereje, takže sú to dosť nebezpečné situácie. Vo Vysokých, Nízkych a Západných Tatrách máme tretí stupeň od 1500 metrov a v Malej a Veľkej Fatre je pre menšie množstvo nového snehu dvojka," upresnil situáciu Sedlák.

V bezpečí nie ste ani na turistických chodníkoch. "Môže dôjsť aj k pádu nejakých suchých stromov a takisto sa nachádzajú v lavínovom teréne, takže je to nebezpečné," varuje Anton Sedlák. Kritická situácia by mala trvať do utorňajšieho popoludnia.

Hovorkyňa hasičov Zuzana Farkašová uviedla, že hasiči z dôvodov nárazového vetra najčastejšie zasahovali na severe Slovenska, najmä pre stromy popadané na cesty, elektrické vedenie a autá. Výpadky v dodávkach elektriny postihli stovky domácností. Dvoch turistov z Košíc museli v dramatickom nečase zachraňovať aj na Kráľovej Holi. Záchranári ich nakoniec dostali do bezpečia, no v nemocnici im museli ošetriť omrzliny.

V Západných Tatrách horskí záchranári v nedeľu evakuovali posádky vozidiel, ktoré pre popadané stromy uviazli na ceste medzi obcou Zuberec turistickou lokalitou Zverovka. Noc v budove horskej služby strávilo 15 ľudí, vrátane detí. Premávka bola na ceste obnovená až ráno.

Pre odstraňovanie následkov kalamity a silný vietor uzavreli južný aj severný skiareál na Chopku. Na zjazdovky a parkoviská tam popadali stromy, poškodili aj snežné delá a zabezpečovací systém lanoviek. Obnovenie prevádzky strediska očakávajú najskôr v stredu.

V Ružomberku vietor vyvrátil vysokánsky vianočný stromček. Aj tam museli zasahovať hasiči. Našťastie sa to zaobišlo bez zranení a vážnejších škôd. Podobné zásahy museli hasiči absolvovať aj v Trenčianskom, Košickom a Prešovskom kraji. Na Orave a strednom Slovensku mali čo robiť aj energetici. Situácia bola v pondelok už lepšia, bez elektriny bolo iba pár domácností, ale aj tie postupne pozapájali.

"V priebehu včerajšieho dňa sa bližšie k nášmu územie dostala veľmi hlboká oblasť nízkeho tlaku vzduchu, ktorá priniesla zosilnenie vetra. Už včera na hrebeňoch Tatier fúkal nepríjemný vietor, v nárazoch viac, ako 120km/h, čo je teda už sila orkánu a priniesol aj materiálne škody a spôsobil problémy v doprave," vysvetlila meteorologička z relácie Najlepšie počasie TV JOJ Mirka Jarošová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy